ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Нова ваксина срещу HPV вируси

Нова ваксина срещу HPV вируси

МаринаМарина
Джедай
46818
Ваксина
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Нова ваксина за превенция от злокачествени заболявания на гениталиите, причинени от човешки папилома вирус (HPV), е одобрена за приложение. Този вирус е виновен за злокачествените заболявания на маточната шийка и на гениталиите в 99 % от случаите.

Преди седмица Агенцията по храни и лекарства на САЩ лицензира за употреба нова ваксина, носеща името Кардасил 9 (Cardasil 9). Така вече на пазара са налице три вида противоракови ваксини, всяка от които се прилага трикратно.

Едната, позната под името Церварикс, се прилага при млади момичета и жени на възраст между 16 и 18 години. Тя се бори срещу HPV тип 16 и 18, довеждащи до злокачествени новообразувания.

Другата опция е ваксината Кардасил, прилагаща се при момичета и момчета между 9 и 26 години. Тя се бори активно с HPV тип 6, 11 – причинители на генитални брадавици, и 16 и 18, които са рискови за рак.

Сега новата ваксина, насочена към борба с типовете HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52 и 58, които водят до появата на злокачествени заболявания, и 16 и 18 са събрани в един препарат, носещ името Кардасил 9.

Новата ваксина е подходяща за приложение при момичета между 9 и 26 години и момчета между 9 и 15 години. Ще се прилага трикратно – след първоначалната доза трябва да бъде поставена на втория- и след това на шестия месец.

В медицината са познати повече от 100 щама на човешки папилома вирус, причинители на рак на маточната шийка, вулвата, влагалището, ануса. Според специалистите Кардасил 9 е подобрен модел на съществуващите до момента ваксини и ще може да се бори с повече типове на HPV.

Смята се, че новата ваксина ще намали рисковете от поява на рака на маточната шийка, вулвата, влагалището и ануса с до 90 %.

Продуктът още не е пуснат свободно на пазара. До момента безопасността му е изследване при 13 000 мъже и жени. А най-честите нежелани реакции, съобщени от участниците в проучването, са болка в областта на поставената ваксина, подуване, зачервяване и главоболие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest