Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Кои билки ще ни избавят от зимната депресия?

Кои билки ще ни избавят от зимната депресия?

МаринаМарина
Джедай
4687
Билки

Депресията често върви ръка за ръка с чувството на тревожност. Тези психични разстройства се лекуват дълго време и зимният период с минимално слънцеогряване може да повиши честотата на изява у хората.

Съществуват няколко билки, които могат да се справят с тези неразположения, без да се стига до тежка симптоматика.

Една такава лечебна трева е Светият босилек - една от най-ценните и свещени билки в индийската култура. Той успокоява нервите и лекува тревожните мисли, стрес и депресията.

Кава кава е растение с доказани положителни ефекти при лечение на чувства на безпокойство. Въпреки ползите при депресии трябва да се внимава с приложението му заради възможните токсични ефекти върху черния дроб.

Чай

Маточината е също средство, с което човек може да се справи при чувства на депресия и тревожност. Единични изследвания откриват още, че ползите от билката вероятно са по-добри при жените, за разлика от мъжете, при които ще е нужна и по-висока доза.

Пасифлората е растение, което от векове се прилага успешно за намаляване симптомите на тревожност и стрес.

Чаят от лайка също помага много на хората с тревожност и депресия. Някои от проучванията определят наличните флавоноиди в тази билка като такива с антидепресантен ефект.

Шафран

Билка, полезна при нарушена концентрация, тревожност, световъртеж, шум в ушите, главоболие, е Гинко билоба. Растението въздейства върху кръвоносните съдове в организма, разширява ги и така се увеличва притока на кръв към жизнено важните органи в тялото. Едновременно с това се бори и срещу вредните свободни радикали.

Белият равнец също е от полза при чувствата на тревожност и депресия. Използва се още за лечение на чревни заболявания, възпаления и при безсъние. Смята се, че ефектът е като на лекарствения препарат Диазепам.

Пореч

Растение с добър релаксиращ ефект, борещ се с депресията, е жълтият кантарион. Проучвания показват, че билката е безопасна за човека, ако не се приемат други медикаменти.

Лавандулата е също показна при депресии и тревожност. Тя повлиява настроението у човека, като го подобрява. Трябва да се знае, че, ако се използва масло от лавандула с добавка Имипрамин (синтетичен антидепресант), може да доведе до сухота в устата и задръжка на урина.

През зимните месеци може да се разчита и на шафрана. Широко отглеждан в Индия, Иран и Гърция, растението носи много ползи за здравето на човека. Активната съставка на шафрана алфа кроцин има противовъзпалителни свойства, антидепресивни, антихипертензивни.

Билката пореч е такава, че повлиява добре депресиите и има дълъг период на освобождаване. Някои проучвания смятат, че растението има бавно действие и ефектът може да продължи повече от седмица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest