ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Алергия към соеви продукти

Алергия към соеви продукти

МаринаМарина
Джедай
46821
Соя

Соята е една от най-здравословните храни, заради което тя често присъства в менюто на много хора. Факт е обаче, че сравнително често се случва и да са налице алергични прояви у някои хора след консумацията на този зърнено-бобов продукт.

Соята е ценен източник на протеини, омега-3 мастни киселини, лецитин, както и на витамини от В-групата. Соята е богата и на витамините А, К и Е, както и на антиоксиданти и минерали. Такива са магнезий, желязо, фосфор, калий, калций и натрий.

Анализите посочват, че соята и соевите продукти са едни от осемте храни, отговорни за близо 90 % от всички алергични реакции сред хората.

Алергията сред бебетата и децата се наблюдава в 0.4 % от случаите на консумирали соеви продукти. За късмет голяма част от тях успяват да развият толерантност в ранна детска възраст. Изследванията посочват, че 50 % от децата, проявяващи алергия към соя, успяват да я превъзмогнат до навършване на 7 годишна възраст.

Механизмът на алергична реакция е както при всички хранителни непоносимости. Имунната система на организма идентифицира соевите протеини като вредни за тялото и започва активна борба с тях. В тялото започват да се отделят антитела, заради което при следваща среща с тези соеви протеини е налице алергична реакция. Чести симптоми са появата на кожни обриви, гадене, диария и други.

Има регистрирани случаи на проявени алергични реакции към шоколади, хлебни продукти и други преработени храни. Причината може да е наличието в тях на соев лецитин. Той е страничен продукт от производството на соево масло и носи скрити алергени.

Истината е, че няма точни данни, които да показват какво количество соя трябва да приеме човек, за да е налице алергичен процес. От значение за изявата на алергия е и физическото състояние на човека, неговата възраст, както и индивидуалната му предразположеност.

По тази причина трябва много внимателно да се чете съдържанието на продуктите преди тяхната консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest