ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Как кафето удължава човешкия живот?

Как кафето удължава човешкия живот?

Кафе
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
Качество без компромис:
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
29.00 лв.
Виж ››

Доказано е, че кафето е една от най-здравословните напитки на планетата. То е много повече от тъмна на цвят течност с кофеин. Кафето всъщност съдържа стотици различни съединения, някои от които имат важни ползи за здравето.

Няколко мащабни проучвания вече са доказали, че хората, които ежедневно консумират горчивата ароматна течност, живеят по-дълго, а освен това имат значително по-малък риск да се разболеят от Алцхаймер и диабет. Ето и какво друго са открили учените за тази ободряваща напитка:

Кафето е основен източник на антиоксиданти

Още когато горещата вода започва да преминава през смляното кафе в кафемашината, се задейства процес на обмен на вещества. Някои от тези вещества са добре известни, включително кофеин, но има и стотици други съединения, които науката все още не е идентифицирала.

Много от тези елементи са антиоксиданти, които предпазват тялото ни от окисляване, което на свой ред е свързано със свободните радикали, които увреждат молекули в тялото. Като цяло окислението се смята за един от механизмите, които са отговорни както за стареенето, така и за редица други заболявания, сред които тези на сърдечно-съдовата система и рак.

Така че следващият път, когато отпивате от сутрешната си чаша ароматна смес, си спомнете, че това не е просто кофеин, благодарение на който ще се разсъните, а цял куп мощни антиоксиданти.

Кафе със сметана

Кафето може да удължи човешкия живот

Има няколко мащабни проучвания, които доказват, че когато хората пият кафе, те имат по-нисък риск да починат от някои сериозни заболявания.

Най-голямото по рода си новаторско изследване е публикувано в New England Journal през 2012 година. В това проучване са били включени 402 260 човека на възраст между 50 и 70 години, които редовно снабдяват организма си с кофеин.

Резултатите са били забележителни. Хората, които консумират кафе по няколко пъти на ден, имат най-малка вероятност да починат от инфекции, респираторни заболявания, диабет, инсулт и сърдечен удар. Техните вътрешни органи, както и цялата им имунна система, функционират с около 18% по-добре в сравнение с организмите на хората, които не пият кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest