ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Много течности спасяват от грип

Много течности спасяват от грип

Пиене на чай

Според българските здравни власти в края на месец януари и началото на февруари у нас се очаква грипна епидемия. Специалистите твърдят, че тази година в България ще се разпространи най-много щамът Тексас – смята се, че най-уязвими от него са хората, които са над 65-годишна възраст.

През този период на годината грипът е очакван и би следвало повечето хора да знаят какви мерки да вземат при първите симптоми. Най-честите индикации на вирусното заболяване са високата температура, силни болки в мускулите, главоболие, болка в гърлото, възпаление на дихателните пътища.

Грипът започва изведнъж и се предава по въздушно-капков път, напомнят специалистите – много често хората бъркат заболяването с настинка и не обръщат сериозно внимание на своето състояние.

Лекарите предупреждават, че подобна грешка може да се окаже много опасна. Ако се почувствате зле, най-добрият вариант е да потърсите лекарска помощ.

Най-честите последици от самолечение на грип са пневмониите, обясняват лекарите. Грипът продължава между 3 и 5 дни, но някои симптоми на заболяването могат да продължат през следващите няколко седмици. Това напомнят от испанското списание Ола.

Грип

Най-доброто лекарство не са антибиотиците, а приемането на много течности и почивка, докато болният се чувства зле, напомнят още специалистите. Препоръчва се да се набляга повече на течната храна, плодове – не забравяйте и за билковите чайове, подсладени с мед.

Освен това е желателно да се спре консумацията на алкохол, както и тютюнопушенето, поне през периода, когато човек е болен.

Ако човек иска да вземе превантивна мярка, че няма да се разболее, най-добре е да се ваксинира, смятат лекарите. Ваксината е препоръчителна най-вече за хората, които са най-уязвими – това са възрастните хора и онези с белодробно или сърдечно заболяване.

Лекарите напомнят още, че грипът е заразен и единственият начин да се спре разпространението му, е всеки, който се почувства зле, да си взема болничен за няколко дни, вместо да продължава да ходи на работа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest