Болно гърло

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Болно гърло
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Болното гърло е изключително често срещан симптом, който може да сигнализира за много и различни състояния и заболявания.

Причините за появата на болно гърло могат да бъдат много разнообразни – свързани с употреба на много горещи напитки, пушене, натоварване на гласа, вдишване на студен или много сух въздух, настинка и други. Острите инфекции на дихателните пътища също започват с болки в гърлото.

Причини за болно гърло

Както споменахме, причините за болното гърло могат да бъдат много разнообразни, но най-честите са настинка, грип, бактерии, херпес вирус, неподходящи храни и напитки, влияния на околната среда.

Симптоми при болно гърло

Симптомите при болното гърло са лесно разпознаваеми и могат да се включват парене и дращене в гърлото; усещане за сухота, която предизвика кашлица; остра болка при преглъщане, която може да премине към ушите и врата; трудно преглъщане на течности; възможно покачване на температура и изпотяване.

Ако възпаленото гърло не мине до няколко дни, потърсете лекарска помощ, за да не премине инфекцията надолу по дихателните пътища. При наличие на обрив и покачваща се температура, потърсете незабавно лекар.

Болно гърло

Диагностициране на болно гърло

Болното гърло само по себе си не е заболяване, а симптом за такова. При посещението на лекар той установява с преглед дали става въпрос за обикновена настинка или друг проблем. В някои случаи се налага назначаването на изследвания.

Лечение на болно гърло

Лечението на болното гърло се определя от причината за възникването на състоянието. Едно нещо е сигурно – независимо какъв е причинителят на проблема, той не бива да се подценява, а да се вземат своевременно мерки.

Когато болното гърло е резултат от вирусна инфекция, се използват пастили за смучене с фенол. Фенолът убива бактериите на повърхностната лигавица и държи инфекцията под контрол, докато самият организъм успее да изработи ефективна защита.

Пастили за смучене с цинк са много полезни, ако болката се дължи на простуда. Цинкът облекчава болковия синдром и скъсява срока за лечение.

Изплакването на болното гърло с разтвори е ефикасен метод, най-вече когато болката се усилва при преглъщане. Силната болка при преглъщане означава, че проблемът е в горната част на гърлото. Ако болките са в комбинация с хрипове и кашлица, това вече означава, че инфекцията е обхванала и други органи и промивките няма да са в полза.

Хранене при болно гърло

При болно гърло, независимо каква е причината за това, е необходимо да се избягва храна с твърда консистенция, защото тя е доста травмираща за възпалената лигавица на гърлото. Най-добре е храната да се състои от топли супички, варени зеленчуци, мек хляб и каши. Друг факт, който съвсем не е за пренебрегване е че болното гърло и приемът на нискокалорични храни са несъвместимо.

Болно гърло

Това се обяснява много лесно – наличието на достатъчно мазнини в храната оказва благотворен ефект върху лигавицата и облекчава затрудненото дишане. Мазнините съдържат витамини А и Е, а те са основни антиоксиданти, които подпомагат оздравяването на възпалените места.

Чесънът и лукът съдържат много големи количества природни антибактериални вещества, които са в голяма полза за болното гърло. Повечето останали подправки, най-вече тези с остър вкус, трябва временно да се избягват, докато се успокои гърлото.

Храната, която трябва да се приема при болно гърло, трябва да е винаги топла, но не твърдо гореща, защото може да се получи допълнителна травма за лигавицата.

Както при всички други заболявания от типа на грип и настинки, се препоръчва да се пият много течности. Подходящи за целта освен водата, са топло мляко и чай.

Народна медицина при болно гърло

Народната медицина предлага много начини за лечение на болно гърло без да се прибягва до средства от традиционната медицина. Един класически домашен лек за болното гърло е ракия върху памук с или без стрит аспирин. Друго много препоръчвано средство е изварата. Единият вариант е сами да си приготвите извара, като към 500 мл прясно мляко добавите лъжица оцет и сварите млякото, докато се пресече. След като поизстине, се прецежда през марля.

Получената извара се разстила върху найлон или марля, след което се увива около врата. Отгоре се слага вълнен шал и так може да се престои няколко часа. По-лесният вариант е компресът да се направи с готова извара от магазина, но тя не бива да се използва студена. Леко се затопля и за да не се омажете, сложете я в плик или тънък памучен чорап, който се поставя на гърлото и отгоре отново се увива с шал. Не използвайте един и същи компрес няколко пъти.

Следващото ни предложение е гаргара с ябълков оцет. От години той се използва за лечение на болно гърло, защото има отлични антибактериални свойства. В половин чаша вода със стайна температура разтворете 2 с.л. оцет. Тази гаргара се прави няколко пъти дневно.

Гаргара със солена вода облекчава запушения нос и успокоява болното гърло. Едно от най-добрите средства за болки в гърлото е корен от бялата ружа. За целта се прави чай от корените на растението, който се подслажда с малко мед.

Канелата също е отличен помощник в борбата с болното гърло. Сварява се 1 ч.л. канела с 1 щипка черен пипер в 200 мл вода. Варете 5 минути и след това прецедете сместа. Добавете мед и изчакайте да поизстине. Хладката напитка се пие по два пъти дневно.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest