ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Какво кога трябва да перем?

Какво кога трябва да перем?

Пране
Oрганайзер на закачалки за 40 облекла
Практичен аксесоар за вашия дом:
Oрганайзер на закачалки за 40 облекла
15.00 лв.
Виж ››

Чистенето на дома е трудоемка работа. Една добра домакиня обикновено сама се справя с всичко, като се започне с дрехите, мине се през телефоните и се стигне до домашния любимец. През какъв интервал да повтаряме почистването на вещите от бита?

На тези въпроси отговори дават няколко водещи дизайнери и микробиолози, цитирани от Дейли мейл.

Мобилните телефони

Ежедневно докосваме телефона си поне 150 пъти. Американски учени наскоро доказаха, че по всеки мобилен апарат има минимум по 7 хиляди вида бактерии. Някои са безопасни, но има и такива, които могат да ни откарат директно в болницата. Загряването на телефона осигурява прекрасна среда за развитие на бактерии. Специалистите съветват да почистваме мобилните си устройства с антибактериална кърпа поне веднъж на ден.

Спалното бельо

Трябва да сменяме чаршафите си поне един път в седмицата. Когато човек спи, той отделя клетки от кожата, които падат при триенето в чаршафите, поти се. Всичко това привлича акарите, които могат да причинят астма, ринит, екзема.

Възглавниците

Възглавници

Възглавниците трябва да се перат поне четири пъти в годината. Те попиват потта, като се превръщат в удобен хабитат за редица опасни бактерии и акари. Експерти са установили, че до една трета от теглото на възглавницата е съставена от мъртви и живи акари, техните изпражнения, мъртви кожни клетки. Възглавница, непрана от година, може да съдържа близо 20 вида гъби. Специалистите съветват възглавниците да се перат на поне 60 градуса, за да е гарантирано освобождаването от ненужните микроорганизми.

Леглата

Леглата у дома трябва да се чистят поне два пъти годишно. Отново основен проблем тук са акарите. Установено е, че техните изпражнения, натрупващи се в матрака, водят до алергии, а гъбите и плесените, които също виреят в матраците, причиняват алергични реакции. Прахосмукачката е изпитано средство за освобождаване от неприятните организми, съветват експерти.

Дънките

Дънките трябва да се перат на всяко пето обличане. Водещи дизайнери твърдят, че така ще се запази техния цвят и здравина най-дълго време. Други експерти съветват те да се перат със студена вода и дори да се сложат в хладилника за денонощие, за да се убият всички бактерии, полепнали по тях.

Сутиени

Сутиените

Дамите трябва да перат сутиените си на всяко второ обличане. Причината е, че около женските гърди се създава среда за развитие на бактериите. Съветва се сутиените да се перат на ръка и да се оставят да изсъхнат на стайна температура.

Пижамите

Дрехите, с които спим, трябва да се перат също на две обличания. Причината е очевидна, като се вземе предвид гореспоменатото за чаршафите и матраците.

Чантите

Дамските чанти също трябва да се чистят и то поне веднъж седмично. Експерти съветват те да бъдат почиствани с антибактериална кърпичка. Ако чантата е от естествена кожа, първо трябва да се почисти малък участък, за да се види дали всичко е наред.

Виж повече
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest