ezine.bg»Статии»Любопитно»Миш-Маш»Видовете любов според древните гърци

Видовете любов според древните гърци

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k139
Любов

Древните гърци вярвали, че съществуват 6 типа любов, през които всеки човек трябва да мине, за да се усъвършенства, да се изгради като личност и да развие напълно своите качества.

Ерос

Първият вид любов, през която всеки човек трябва да мине, е Ерос. Това е ирационалната, пламенна и страстна любов, в която похотта и желанието взимат връх. Тогава човек трудно може да контролира своите действия и се подчинява изцяло на сексуалните си нагони.

Влюбена

Филия

Тук се проявява приятелската страна на любовта и тя е била много по-ценна за древните гърци от Ерос. При Филия, освен сексуални желания, се появяват и желанията за подкрепа и помощ. Тя се демонстрира чрез лоялност и саможертва за отсрещния човек.

Лудус

Лудус е любовта през първите месеци от една връзка. Това е голямото щастие и от най-малкия жест, които партньорът прави за нас. Тази любов се изразява във флиртове, изненади и импулсивност, когато сме с човека, който е обект на нашите интереси.

Агапе

Двойка

Това е любовта, която се изразява чрез жестове, които нямаме нужда да ни върнат. Агапе е безкористната любов, която се води от състраданието и съчувствието. При нея винаги мислим за нуждите на другия и се стараем да ги удовлетворим, за да бъдем и самите ние щастливи.

Прагма

Тази любов могат да изпитат само двойките, които имат връзка от дълги години. Тя се основава на разбирателството, толерантността, търпението и склонността към компромиси. При Прагма вложената енергия не е за да се влюбим, а за да останем влюбени.

Филаутия

Филаутия е любовта, която изпитваме към самите себе и се появява, когато сме се научили да обичаме другите такива, каквото са. Себелюбието обаче трябва да се насочва към околните без да се превръща в нездрава себичност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest