ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Психично болните умират по-рано

Психично болните умират по-рано

Психично болни
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Рискът от преждевременна смърт е два пъти по-голям при психично болните хора, отколкото при онези, които не страдат от подобни заболявания, посочва се в проучване. Направени са анализи, които показват, че над 50 на сто от случаите на преждевременна смърт при психично болни хора са причинени от естествени причини, а не от самоубийства.

Професорът по психиатрия в Колумбийския университет доктор Марк Олфсън смята, че изследването, което неговите колеги са провели, е изключително полезно.

Направени са стотици проучвания, чиято цел е да проследят каква е смъртността при хора, които страдат от различни психични заболявания, каквото е например шизофренията.

Наскоро учени от университета Емъри, Атланта, са разгледали голяма част от тези изследвания. Ръководител на анализа е Елизабет Уокър. Тя споделя, че заедно с екипа си е направила проучване на 148 различни изследвания, които са провеждани от учени от целия свят.

След анализа учените са установили, че смъртността при хората, които страдат от някакво умствено заболяване, е 2.22 пъти по-висока, отколкото смъртността при останалото население. Специалистите твърдят, че хората с подобни заболявания потенциално изгубват по десетина години от живота си.

Самоубийство

Доктор Олфсън смята, че популярното мнение сред хората, че психично болните най-често се самоубиват, е грешно и това изследване ще помогне да се видят реалните им проблеми.

Тези хора се сблъскват с много проблеми през целия си живот – много често не получават адекватни медицински грижи, хранят се нездравословно, не се движат достатъчно, пушат твърде много цигари. Освен всичко останало, те са забравени и отхвърлени от останалата част от обществото.

Всичко това са фактори, които могат да доведат до преждевременна смърт, обяснява доктор Олфсън. Според изследвания 67 на сто от психично болните, които са починали от преждевременна смърт, са страдали и от някакво друго заболяване и именно то е довело до леталния изход. За сравнение едва 17 на сто от смъртните случаи се дължат на самоубийство.

Изследването няма за цел да подтикне системата да спре да се бори със самоубийствата при психично болните, обясняват учените. Целта е по-скоро да започне да се обръща внимание на тези хора и да се разбере, че много по-често те умират вследствие на някакво друго заболяване, а не посягат сами на живота си.

С други думи, тези хора трябва да бъдат лекувани по-внимателно, за тях да има адекватни грижи и да се промени начинът им на живот, допълват учените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest