ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Камъни в бъбреците могат да увредят сърцето

Камъни в бъбреците могат да увредят сърцето

МаринаМарина
Джедай
46818
Камъни в бъбреците могат да увредят сърцето
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Образуването на камъни в бъбреците е сравнително чест и много неприятен проблем, причиняващ болка и дискомфорт у човека. Образуването им се причинява от натрупването на химични вещества в бъбреците, каквито са калий, цистин, оксалат, кснатин, причинявайки образуването на твърди маси - камъни.

В някои случаи, при по-малки размери, те се отделят с урината, а в други се натрупват и се образуват големи камъни. Те могат да останат в бъбрека или някъде по уретера, мъчейки се да си проправят път навън. Болката е ужасна, а опасността от интоксикация, поради задръжка на урина, е реална.

Честотата на камъни в бъбреците е голяма, смятайки се че един на всеки десет човека е имал или има този проблем.

Последно проучване установява, че камъните в бъбреците увеличават риска от коронарна болест на сърцето (КБС) с до 19 % и от инсулт с до 40 %. Според учените камъните в бъбреците оказват негативен ефект довеждайки до заболявания като диабет, затлъстяване, високо артериално налягане.

Камъни в бъбреците могат да увредят сърцето

Анализът на Медицинския университет в Китай посочва, че от 3.5 милиона пациенти, 50 000 имали камъни в бъбреците. В процеса установили, че от тези 50 000 19 % са рискови за КБС, а 40 % да направят инсулт, в сравнение с хората без проблем с бъбреците.

Установено били още, че жените с камъни в бъбреците имат по-висок риск от поява на коронарна болест на сърцето за разлика от мъжете. Като според изследователите ще са нужни допълнителни проучвания.

Друго проучване на Д-р Робърт Ануин в Лондон потвърждава, че състоянието на камъни в бъбреците е опасно за развитието на сърдечни заболявания. Причината е, че в резултат се повишава артериалното налягане, може да се стигне до появата на сърдечно–съдови заболявания или хронифициране на болестния процес.

Той провел изследване с участието на 111 души, от които 57 били с често появяващи се камъни в бъбреците. След проведена компютърна томография за откриване на калциеви отлагания в коремната аорта се установило, че са налице повече калциеви отлагания, както и по-ниска костна плътност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest