ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Зазимяване на розите в двора

Зазимяване на розите в двора

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k492
Рози

/undefined Розите са едни от най-прекрасните растения, които може да завъдите във вашата градина. За да останат те такива и след зимния сезон, задължително трябва да ги подготвите за студа през зимата.

За да гарантирате повторния цъфтеж на розите и на следващата година, трябва да ги покриете за зимата. Капризите и бързите промени във времето и температурата се отразяват пагубно на любимите цветя.

Но дори вашите рози вече да са пострадали от рязката промяна, то не всичко е загубено. За да ги спасите отрежете издънките, засегнати от измръзване. Те са покафенели по кората. В повечето случаи е достатъчно да се премахне само част от стъблото, където има ясно изразени тъмнокафяви кръгове. Ако замръзването е засегнало по-голяма площ, ще се налижи всички стъбла да се намалят до нивото на земята.

Най-добрия вариант е да избегнете самото измръзване от самото начало. Лекото застудяване не вреди на розите, дори ги закалява. Преждевременното покриване ги кара да покълнат, поради това розите трябва да се покрият едва при настъпването на трайните студове.

Балкон с градина

За покриване на розите през зимата трябва да се снабдите с някои от следните материали: слама, сухи листа, дървени стърготини, градинска пръст, елхови клонки и др.

Преди затрупването се премахват всички остатъци от цветове, листа и млади филизи. Растението може да се напръска с медено-сапунен разтвор - 300 г сапун и 30 г меден сулфат на 10 л вода.

Всеки вид рози се подготвя по различен начин. Катерещите рози се отстраняват от подпората, усукват се с връв, навеждат се и се връзват към кукички на земята. Отгоре се покриват със смърчови клонки и листа. Чаено-хибридните не се свеждат до земята.

Розите с дебели изправени стъбла пък се огъват, но много внимателно и постепенно в посока, противоположна на огъване на леторастите в основата. Щамбовите рози се огъват надолу към земята и се покриват с едър пясък или елхови клонки. Издънките на розите също се покриват с почва, дървени стърготини и/или листа.

Рози в градината

Ако насажденията с рози позволяват, вместо с посочените, розите могат да се покрият и с палатка от дървени плоскости и пластмасово фолио. Този метод на зазимяване на розите защитава растенията не само от температурите, но и от висока влажност на въздуха.

Късноцъфтящите сортове рози се събуждат бавно през пролетта и не пускат веднага издънки. За тях падането на температурата не е толкова страшно, но за всеки случай може да ги покриете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest