ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Какво е почвен субстрат

Какво е почвен субстрат

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k463
Почва
Компактна метална етажерка за обувки - 58см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Компактна метална етажерка за обувки - 58см
33.00 лв.
Виж ››

Субстратът е термин в биохимията, отнасящ се за вещество, което се поддава на въздействието на определен ензим или е необходимо за биосинтеза на други вещества и биологични продукти. Почвеният субстрат е всъщност синтезът от различни вещества, подбран за различните видове растения.

На пазара има различни видове субстрат. Въпреки че повечето от тях се предлагат като подходящи за всеки вид цветя, преди закупуване най-добре е да се вземе предвид това всеки растителен вид какви предпочитания има. Това се определя на първо място от родината на растенията и това какъв тип е почвата, в която вирее натурално.

Смеските почвен субстрат се разделят на няколко функционални групи спрямо размера на съставните частици. Фината структура, от 0.0 до 2.5 мм се използва за сеитба на семена и вкореняване на резници. Тя притежава висок капацитет на задържане на водата, но предоставя слабо проникване на кислород до корените на растенията.

Средната структура е от 0.0 до 5.0 мм. Те е подходяща за отглеждането на повечето от растенията. Характеризира се с добро задържане на вода и добро проникване на въздуха. Едрата и много едрата структури са съответно от 0.0 до 10 и 20 мм. Те са великолепни за аерация, но имат слаб капацитет за задържане на вода. Подходящи са за отглеждане на листнодекоративни, дървесни, храстовидни растения, палми и дървесни видове.

Как да си приготвим почвен субстрат?

Най-старата и оригинална рецепта включва 1/3 чимова почва, 1/3 листовка и 1/3 пясък. Днес на пазара обаче има много материали като компоненти за субстрат. Сред най-популярните са торфените смески. Изборът сред тях е труден и е добре да е направен след консултация с опитни градинари.

Съчетаването на материалите трябва да е адекватно за растението. Сред изискванията за сместа са минерално богатство, аерираща структура, лесно проникване на водата, адекватно pH за вида растение и обеззаразена от животинки и плевели структура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest