ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Сирената, които бременните не трябва да ядат

Сирената, които бременните не трябва да ядат

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k139
Сирена
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Консумацията на някои сирена се забранява за бременни, тъй като е възможно да съдържат бактерии, които могат да навредят на плода. Такива сирена са Бри и Камембер.

Меките сирена и тези с плесен трябва да се избягват през периода на бременност, но всички останали млечни продукти като бялото саламурено сирене и кашкавал редовно трябва да се хапват, защото съдържат белтъчини и калций.

1. Сирена с плесен – това са синьото сирене, Стилтън, Рокфор, Дор блу и Дана блу. В тях се създават отлични условия за размножаване на бактерии като тези, причиняващи листериоза.

Тъй като имунитетът на бременните е по-слаб от този на всеки друг възрастен, листериозата може да протече в по-тежка форма.

Бри

Първите симптоми са повишена температура, болки в мускулите и гърба, а състоянието се възстановява с прием на антибиотици.

2. Меки сирена – това са Бри, Моцарела, извара, крема сирене, Камембер, Кастело Бланко, козе сирене, фета и рикота. В тях също се създават условия за развитие на бактерията листерия, която в някои случаи може да доведе до спонтанен аборт или тежко заболяване на детето.

Безопасни за консумация са твърдите сирена – холандско, Чедър, Ементал, Гауда, бяло саламурено сирене, швейцарско сирене, Пармезан и кашкавал.

Твърдото сирене е най-безопасно, защото при пастьоризацията му се убиват патогените, които биха могли да навредят на плода.

Саламурено сирене

За да са спокойни за своето здраве, бременните жени трябва да ядат сирене, което е направено от пастьоризирано мляко и не сурово, защото суровото мляко също изобилства от бактерията листерия.

Съветът на специалистите към бременните жени, които обичат сирене, е да избягват да ядат храна, съдържаща сирене, внесено от чужбина. Те трябва да наблягат на приготвената вкъщи храна.

Ако много им се хапва сирене, то по-добре първо сиренето да е изпържено или препечено, за да могат болестотворните агенти да бъдат убити по време на процеса и да представляват по-малка заплаха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest