ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Бабини илачи срещу сенна хрема

Бабини илачи срещу сенна хрема

Сенна хрема

Причинител на сенната хрема е поленът от растенията и онези, които страдат от алергията знаят колко неприятно състояние е това и колко дълго може да продължи. Ако искате да облекчите състоянието си, предлагаме ви няколко билки, които имат чудесно въздействие върху алергията:

- Копривата е едно от растенията, които успешно се справя със сенната хрема. Трябват ви около 300 мг екстракт от растението – приемат се още при първи симптоми на хрема. Можете да си приготвяте и чай от билката – две чаши на ден са напълно достатъчни.

- Препоръчва се консумацията на повече лук – този зеленчук има противоалергичен ефект и облекчава симптомите на сенната хрема. Чесънът също може да се добави към менюто – разбира се, за да има ефект, трябва да се ядат в суров вариант.

- Можете да си приготвите и отвара от няколко билки – нужни са ви листа от живовляк, хвощ, стръкове от камшик, цвят от роза. От всички билки ви трябват по 60 г – разбърквате ги в подходящ съд, след което вземате 2 с.л. от билките и ги заливате с половин литър вряща вода. Оставете сместа да поври, не повече от пет минути на слаб огън. След това оставете отварата да изстине и пийте по 100 мл. четири пъти на ден.

Хвощ

- Има още една рецепта с хвощ, която ще облекчи състоянието ви. За нея ви трябват 50 г стръкове от хвощ, по 30 г стръкове от камшик и бяло подъбиче, както и 250 г плодове от шипка. След това отварата се приготвя и пие по същия начин, както рецептата по-горе.

- Рецептата на Ванга за облекчаване на сенната хрема включва по 15 г коренища от блатен аир и коренища от горски очиболец. Към тях се прибавят 45 г стръкове на жълт кантарион и 25 г корен от черен оман. Разбърквате всички билки и отделяте 2 ч.л. от сместа – залейте ги с 2/3 ч.ч. топла вода. След което сложете сместа на котлона и я оставете да заври – после отдръпнете и прецедете. С тази смес се прави гаргара на гърлото и се изплаква носът – поне два пъти дневно.

- Добавете към менюто си люти чушки, горчица и хрян – те също ще помогнат и ще облекчат симптомите на сенната хрема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest