ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Диария при децата

Диария при децата

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k473
Диария

Диарията е сред най-честите състояния при децата. Обикновено е следствие от инфекции, които са нетрайни и отминават бързо. Въпреки това мерките, които се предприемат по време на състоянието, са важни за това то да премина бързо и безпроблемно.

Най-честата причина за диария при децата е чревна инфекция с вируси, бактерии или паразити. Тези микроорганизми зависят от географският регион и нивото на хигиена, икономическото развитие и санитарните стандарти в съответната страна.

Така например в държави с добри хигиенни условия причинителите на диарията обикновено се разпространяват в детските заведения чрез водоснабдяването, храната или чрез личен контакт.

Инфекциите-причинители на диарията са силно заразни. Те се разпространяват чрез мръсни ръце, директен контакт с фекалии, домашни любимци, прием на заразени храни. Заразните микроорганизми могат да попаднат и по повърхността на играчките, местата за повиване и кухненското оборудване. Рискът от заразяване и диария при децата е най-висок, тъй като те често поставят различни предмети в устата си.

дете

Най-честата причина за диарията е вирусният гастроентерит или -летен грип. Характерни симптоми в началото са повишена температура, следвана от повръщане и след това – диария. При децата най-честа причина за вирусния гастроентерит са ротавирусите. Характерен период за тези инфекции са ранна пролет, а най-честите огнища са детските заведения и болници.

При ротавирусите първият признак на инфекция е болката и спазмите в корема, последвани от диария. Сред възможните симптоми са повишаване на температурата, загуба на апетита, гадене, повръщане, загуба на тегло и дехидратиране на организма.

Диарията и гастроентеритът могат да са предизвикани и от други микроорганизми, бактерии и паразити като ешерихия коли, салмонела, кампилобактерия, шигела, гиардия, криптоспоридия. Освен това диарията може да е причинена не само от инфекции, а и от други състояния и заболявания.

Ако състоянието продължи повече от седмица, такива причини следва да се търсят. Сред най-вероятните причинители в случая могат да са лактозна непоносимост, заболяване на храносмилателната система или хранителна алергия.

Да се предпазят децата от чревните инфекции е невъзможно. Това, което може да се направи, е да се спазват всички установени хигиенни норми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest