ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Как се гледа бенджамин?

Как се гледа бенджамин?

МаринаМарина
Джедай
46821
Отглеждане на бенджамин

Бенджаминът е сред най-често отглежданите стайни растения. Смятано за растението на парите, той изисква влажна среда, слънце и сянка. Какво трябва да знаем за грижите и отглеждането на бенджамин?

Бенджаминът расте най-добре в райони предоставящи много слънце и частична сянка, но да не се поставят на места, където слънчевото греене е директно. Препоръчва се да е разположено на метър от прозореца, а не непосредствено до него. Желателно е периодично растението да се завърта на 45 градуса, за да се предотврати изкривяването му от слънцето.

При отглеждането на бенджамин в по-тъмни помещения или много ветровитите такива, се наблюдава окапване на листата. За това не го дръжте до отворени прозорци и врати.

Също, за да се избегне окапването и пожълтяването на листата, не го поставяйте близо до радиатори и в мрачни помещения. Те обичат равномерната светлина и умерената температура. Така през зимата трябва да се намали честотата на поливане и да се увеличи влажността на въздуха.

През останалото време бенджаминът има нужда от много поливане, особено ако се отглежда в по-топло помещение. Желателно е поливането да става с вода престояла поне един ден или такава достигнала стайна температура. И за да сте сигурни, че той се нуждае от вода, пипнете с ръка горния слой на почвата. И ако той е сух, полейте го.

Бенджаминът обича влажният въздух, по тази причина на няколко дена може с пулверизатор да се пръскат листата му. А за да изглеждат те наситено зелени, се нуждаят от желязо под формата на таблети или течна тор.

Отглеждане на растения

За стимулиране развитието на кореновата система се препоръчва торенето с почва, богата на фосфор. За правилното развитие на листната система се прави торене един път в месеца с азот съдържаща тор.

Ако искате да пресадите бенджамина, то това се прави всяка година през февруари или март месец. Важно е да се знае, че това се прави само в случаите, когато корените са заели целият обем на саксията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest