ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Какво е аритмия и какви са симптомите?

Какво е аритмия и какви са симптомите?

МаринаМарина
Джедай
46820
Аритмия

Аритмията представлява неправилен сърдечен ритъм. Наименованието идва от гръцката дума rhymos, която означава ритъм и буквата а, преименуваща в аритмия или загуба на ритъм.

В резултат на това сърцето бие прекалено бързо - състояние наречено тахикардия, прекалено бавно (брадикардия), по-рано (преждевременно свиване) или неравномерно биене на сърцето (предсърдно мъждене). Нормално сърцето бие с 60 до 80 удара за минута.

По време на аритмия сърцето може да не е в състояние да изпомпва достатъчно количество кръв към тялото, а липсата ѝ може да увреди мозъка и друго органи на тялото.

Причините да се стигне до нарушаване на сърдечния ритъм са свързани с неправилното функциониране на електрическите импулси към сърцето.

Електрическа система на сърцето контролира скоростта и ритъма на сърцето. И благодарение на нея сърцето се съкращава, изпомпвайки кръв към цялото тяло.

Сърдечен ритъм

Не всички аритмии са опасни за здравето, като има и такива, предизвикващи много неприятни симптоми и фатални последици.

Симптоми може и да не са налице, а поставянето на диагнозата аритмия да дойде като гръм от ясно небе. Състоянието може да се открие при рутинен преглед от лекар.

Най-общите и често срещани симптоми при тахикардията са появата на задух, виене на свят, понякога са налице и припадъци. При някои от пациентите са налице и замаяност или появата на внезапна слабост.

За брадикардията е характерна гръдната болка, проблеми с концентрацията, обърканост, виене на свят. Наблюдава се още отпадналост, замаяност, сърцебиене, недостиг на въздух.

Симптомите на предсърдно мъждене включват болки в гръдната област, задух, виене на свят, сърцебиене, слабост, припадъци.

Опасностите са такива, че при по-леките прояви на аритмия симптмите може да са налице, за разлика от случаите с опасните за живота аритмии, където може да няма никаква симптоматика.

Сериозни аритмии често могат да бъдат лекувани успешно и голяма част от хората, които имат такъв сърдечен проблем, са способни да живеят нормален и здравословен живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest