Хипертонична криза

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k450
хипертонична криза
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Хипертоничната криза е опасно състояние, проявяващо се все по-често и в по-ранна възраст. Характеризира се с внезапно и бързо развиващо се и обикновено значително повишено кръвно налягане, съпроводено от типичните клинични симптоми. То идва със силна болка и обикновено се открива при сравнително млади и физически здрави хора.

Хипертоничната криза е едно от най-честите усложнения на хипертоничната болест. В най-честия случай започва със спазъм, който обхваща всички кръвоносни съдове. В зависимост от индивидуалното състояние кризата може да се прояви със свиване на съдовете на главния мозък, а друг път – на коронарните съдове на сърцето. В този случай състоянието може да има фатален край.

Обикновено хипертоничната криза може да се предизвика от нервно и/или психично напрежение, физическо натоварване, преяждане със солена храна и злоупотреба с алкохол и цигари.

Състоянието е типично както за мъже, така и за жени. При жените до подобна криза може да се стигне следствие на хормонални промени, характерни най-вече за предменструалния синдром и по време на климакса. Резките промени във времето също могат да са катализатор.

Сърдечна атака

Най-рисковият период за хипертониците са пролетта и есента, когато времето е неустойчиво. До криза може да се стигне и при прекъсване на лечението с препарати, които понижават кръвното налягане.

Кризата при хипертония е изключително опасна. Тя може да доведе до инсулт, инфаркт или друго тежко заболяване. Поради това е добре всеки да е запознат с мерките, които трябва да предприемем до идването на лекар. До пристигане на линейката на болния са му необходими психически и физически покой.

Най-напред трябва да се намали притокът на кръв в главата. Тя заедно с горната част на торса се повдигат с възглавница. При по-леките случаи ефективни могат да бъдат процедури, като затопляне на ходилата и коленете с помощта на грейка или с гореща вана.

Ако състоянието се получи през лятото, на челото на болния се слагат кърпи, намокрени в студена вода. Ако ли пък е студено, на тила се поставят синапени компреси или в областта на кръста и мускулите на прасците.

Всички мерки, които се предприемат при хипертонична криза, се правят с

цел да се разширят кръвоносните съдове на мускулите и кожата. Така общото количество на кръвния поток се увеличава при неизменен обем на циркулиращата кръв, в резултат на което артериалното налягане се понижава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest