ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Отглеждане на мандарини в саксия

Отглеждане на мандарини в саксия

Отглеждане на мандарини в саксия
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
3.90 лв.
Виж ››

Макар и климатът в по-голямата част от страната да не е подходящ за отглеждане на мандарини, всеки има възможност да отглежда вкусните цитруси у дома. Не е лесна работа да се отгледа такова дръвче в домашни условия. Трябва да имате повече търпение и поне в началото да полагате ежедневни грижи. Плодовете се появяват след време, но след като са готови и узрели, всички усилия ще са си заслужавали.

Какво е нужно, за да отгледате мандарини в саксия? За да засадите мандарини, първо проберете подходящи семена. Вземете ги от добре узрял плод. Набавете си повече, за да сте сигурни, че ще имате покълнали семена, които да засадите. След като набавите семената, ги увийте във влажен памук или марля. Трябва да ги оставите на тъмно, докато поникнат.

Засадете мандарините в специална почва. Тя трябва да е мека и богата на минерали. Препоръчваме ви да я закупите от магазин за цветя, а да не експериментирате. Саксията, в която ще посадите цитрусовото дръвче, трябва да е поне 25 – 30 сантиметра дълбока. На дъното ѝ поставете две шепи пясък и камъчетата, които да ви послужат за дренаж.

Отглеждане на мандарини

След като посадите мандарините, очаквайте първите издънки след 3 седмици. Цитрусите обичат светлината, но тя не трябва да е прекалена. Ако са изложени на пряка светлина, листата им изгарят. Температурата, на която виреят, не трябва да е по-малко от 21 градуса.

Поливайте мандарините редовно. През лятото пръскайте листата с пулверизатор. През зимата намалете интензитета на поливане, но е важно да не забравяте, че почвата не трябва в никакъв случай да пресъхва.

Мандарината не се подрязва, отстраняват се само изсъхналите ѝ краища. Цитрусовото дръвче започва да дава плодове едва когато стане на 6-8 години. През останалото време се радвате на ароматно растение с красиви цветчета и тъмнозелени листа.

Обелени мандарини

Ако ви се наложи да пресадите цитрусовото дръвче, идеалният момент за тази дейност е в края на март и първата половина на април. Мандарините, отгледани в домашни условия, не порастват повече от 1.5 метра. Възрастното растение се оформя в красиво малко дърво, което е чудесно попълнение за всеки дом.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest