ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво трябва да знаем за салмонелата

Какво трябва да знаем за салмонелата

МаринаМарина
Джедай
46818
Салмонела
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Салмонела ентерика – Salmonella enteric е причинителят на хранителното отравяне салмонелоза. Болестта протича по-тежко при малките деца, възрастните и хората с хронични заболявания.

Бактерията, причиняваща салмонелозата, може да се открие в хранителните продукти по време на преработката им. Също заразяването може да стане поради неизмити ръце, които заразяват и храната.

По тази причина е много важно измиването на ръцете с топла вода и сапун след ползване на тоалетна, както и при допир с фекалиите на животни, особено на такива, имащи диария.

Салмонелата може да се открие и при допир с влечуги, малки пилета, патета, дребни гризачи като хамстери например. Така винаги след игра с тях ръцете трябва да се измиват добре.

Различните хранителни продукти могат да бъдат носители на салмонелната бактерия. Най-често тя се среща в говеждото месо, птичето такова, млякото, яйцата. Оказва се обаче, че и плодовете и зеленчуците могат да бъдат източник, което не е видимо и те по нищо не се различават от останалите незаразени продукти. Също се открива в подправките, ядките.

Важно е човек да разпознава симптомите на салмонела, за да се избави от тях възможно най-бързо.

Първите признаци включват диария, треска и коремни спазми. Налице са още гадене, повръщане, главоболие и кръв в изпражненията. Те обикновено са налице след първите 12 – 72 часа от заразяването с бактерията на салмонела и се задържат до 7 дни.

Много от хората оздравяват без специално лечение. От полза е приемът на достатъчно количество течности и почивка. Налице са и случаи, при които обезводняването е много сериозно и опасно. Тогава се налага прием в болница за наблюдение и венозни вливания.

Някои от пострадалите могат да развият и болестта на Райтер, която в последствие довежда до появата на хроничен артрит.

Предпазването от Салмонелоза включва правилна хигиена, съхранение и обработка на хранителните продукти посредством варене, пастьоризация и други - според типа храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest