ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Чудодейните ползи на евкалиптовото масло

Чудодейните ползи на евкалиптовото масло

Евкалиптово масло

Маслото от евкалипт набира все по-голяма популярност и употреба в козметиката и фармацията. С произход от Австралия, през вековете то се разпространява в Европа, Индия и Африка, но най-големият производител на продукти, съдържащи извлеци или масла на евкалипта, остава Австралия.

То може да се използва за инхалации, за външно приложение – в състава на мехлеми, като масажно масло, при производството на паста за зъби, вода за уста, парфюми, ароматизатори за стая и като средство за отблъскване на насекоми. Напоследък все по-често то се добавя и към таблетки за смучене против кашлица и настинка. Може да се намери като съставка и в много перилни препарати, сапуни, кучешки шампоани и препарати за почистване на петна.

Включването му в състава на стотици лекарства, медикаменти и козметични продукти не е случайно: маслото притежава противовъзпалителни, противомикробни и антисептични свойства, предпазва от мускулни спазми и запек и др. 3-4 капки от чудодейното масло, втрити в гърдите, спомагат за разширяване на кръвоносните съдове и облекчаване на дишането при астматици.

Смята се, че евкалиптовото масло намалява количеството на бактерии във въздуха и може да се добавя към водата на овлажнители или да се използва в сауна за детоксикация. Смесено с вода, то може да се използва като универсален препарат за почистване.

Добавянето на евкалиптово масло към шампоана може да помогне при пърхот, а добавянето му към лосион за тяло може да успокои раздразнена кожа. В малки количества маслото е много ефективно при изгаряния, както и ужилвания и ухапвания от животни.

Сладкият и ободрителен аромат на евкалипта има успокояващ ефект върху ума и тялото. Въпреки че няма научни доказателства, които да потвърдят теорията, много хора вярват, че ароматът му води до психично благосъстояние.

Евкалиптовото масло помага за подобряването на настроението и намалява последствията от психическото и физическото изтощение. Добавя се към горещата вана, прилага се в ароматизатори с етерични масла или се вдишва – резултатът е еднакво добър – прилив на психическа и физическа енергия.

Скорошни изследвания доказали, че оралното приемане на евкалиптово масло помага за понижаването на кръвната захар. Трябва да имаме предвид обаче, че приемът е задължително да се съблюдава от медицински специалист.

Употреба на еквалиптово масло

Евкалиптовото масло има широко поле на употреба. Ето как да го приложите според народната медицина.

Прочистване на синусите

Най-ефективният начин за борба със задръстванията с евкалиптово масло е вдишването с пара, което позволява на маслото да реагира с лигавиците, като намалява слузта и разхлабва задръстванията. Важно е да се отбележи, че евкалиптовото масло е силно, така че ви трябва само една или две капки, за да постигнете желания ефект.

За да направите инхалация: Поставете една до две капки в малка купа с пара гореща вода. Покрийте кърпа над главата си, за да фокусирате парата и застанете с главата си на поне една ръка разстояние от купата. Затворете очи и дишайте дълбоко, позволявайки на парата да влезе в носа ви. Вдишайте парата за пет до 10 минути.

Евкалипт

Против лош дъх

Благодарение на антимикробните свойства на евкалиптовото масло, то може да се бори с лошия дъх и да се използва като естествена вода за уста. Просто добавете една до две капки във вода, гаргара и изплюйте. Внимавайте да не погълнете; евкалиптово масло не трябва да се поглъща.

Срещу пърхот

Има различни предимства от употреба на евкалиптово масло за косата: то стимулира скалпа, бори се с пърхота и подобрява еластичността на косата. Добавете една капка към шампоана си, преди да нанесете. Противогъбичните компоненти в евкалиптовото масло се борят с гъбичките, подобни на дрожди malassezia, най-честата причина за пърхота. Просто смесете две до четири капки евкалиптово масло с една до две супени лъжици кокосово масло, нанесете върху скалпа, изчакайте 20 минути, след което изплакнете обилно.

Успокоява ухапвания от насекоми

Евкалиптовото масло съдържа естествен антисептик, който може да се използва при ухапвания от насекоми, язви, рани, порязвания и изгаряния. Той също така има антимикробни свойства, които работят за предотвратяване на растежа на нови микроби. Нанесете две до три капки върху чист памучен тампон и разтривайте проблемното място два пъти дневно.

Облекчаване на изгаряне

Неговите противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, съчетани с естественото му усещане за охлаждане, правят евкалиптовото масло идеално за успокояване на болезнено слънчево изгаряне. Антибактериалните свойства също предпазват кожата от инфекция.

Напълнете бутилка от спрей с 250 мл пречистена вода. Добавете две до четири капки евкалиптово масло и една чаена лъжичка чист гел от алое вера, който действа като естествен емулгатор. Разклатете добре и напръскайте върху кожата за облекчение. Това също прави освежаващ спрей, който може да ви охлади в горещ летен ден.

Против стрес

Свежият, подобен на ментол аромат ще ви помогне да се събудите и да ободрите сетивата си. Той също така ще осигури успокояващо облекчение, преди да започнете деня си. Просто напълнете спрей бутилка с хладка вода и добавете 5 до 10 капки евкалиптово масло. Напръскайте стените на банята и включете горещата вода, оставяйки я да изпари, преди да влезете. Уверете се, че сте настроили съответно температурата.

За облекчаване на главоболието

Не само евкалиптовото масло може да облекчи синусовото налягане и да повиши умствената яснота, но също така насърчава отпускането на напрегнатите лицеви мускули. За да облекчите главоболието с помощта на етеричното масло, просто навийте влажна, чиста кърпа и поръсете с няколко капки евкалиптово масло. Нанесете върху челото, като се фокусирате върху слепоочията и задната част на врата.

Домашен репелент

Търсите репелент, който не е изпълнен с тежки химикали? Не търсете повече от евкалиптовото масло. Ароматът отблъсква молци, гризачи, хлебарки и комари. Добавете 20 капки към голяма бутилка с вода и напръскайте около целевите области. Евкалиптовото масло е токсично за котки и кучета, така че бъдете внимателни и се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, преди да пръскате в домовете с домашни любимци.

Евкалиптовото масло не трябва да се прилага директно върху кожата. Използването му в концентриран вариант може да предизвика силно дразнене. 

Вреди от евкалиптово масло

Не се знае достатъчно за използването на евкалиптово масло по време на бременност и кърмене, така че не го използвайте без медицински съвет. Евкалиптовото масло също е вероятно опасно за деца.

Ако имате здравословни проблеми, консултирайте се с квалифициран лекар преди да използвате етерични масла. Някои етерични масла не трябва да се използват от хора със здравословни проблеми. Например, хората с чернодробно или бъбречно заболяване трябва да използват етерични масла само под ръководството на квалифициран лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest