ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Морбили при децата и как да я разпознаем

Морбили при децата и как да я разпознаем

Морбили
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
34.76 лв.
Виж ››

Морбили е вид дребна шарка, подобна на рубеолата, но може да протече много по-тежко от нея. Представлява възпаление на средното ухо, съпроводено с ларингит, който може да доведе до пристъпи на задушаване, пневмония, енцефалит или дори менингит.

Морбилите е опасна болест най-вече за бебета и деца до 3- 4 години. Възможно е да прерастне в пневмония или дори се стигне до по-сериозни усложнения. Освен това по време на боледуването детският организъм става изключително чувствителен към други заразни болести. Консултацията с педиатър е задължителна.

В България на децата на 13 месечна възраст се поставя ваксина против морбили, рубеола и паротит, която се поема от НЗОК. Тя е част от задължителните планови имунизации и е включена в Имунизационния календар на страната ни. Все пак изключитлено рядко се наблюдават случаи на морбили, тъй като ваксините не действат еднакво при всички организми.

Първото нещо, което трябва да направите, ако имате съмнения, че детето Ви е болно от шарка, е да отидете на преглед при педиатъра. Той задължително ще Ви предпише лекарства за понижаване на температурата и витамини. Ако е необходимо детето ще е под постоянен лекарски контрол.

Причинител на морбили е вирус, който е разположен в носно-гърления секрет на болния човек. Всяко болно дете е силно заразно, тъй като вирусът може да се разнесе без проблем и на разстояние по въздуха. Това е причина болните деца да бъдат поставени под карантина.

Шарка

Първите признаци на болестта се проявяват обикновено на 10-ия до 12-ия ден и не по-късно от 21-ия ден и се изразяват с повишаване на температурата, обща отпадналост, често кихане и кашляне. В повечето случаи температурата достига 39 градуса, при което очите започват да сълзят и се зачервяват.

След около 3 до 5 дни се появява и първият обрив, който представлява ситни розови петна с размера главата на карфица, но може да бъде и по-едър. Първо се появява в зоната на лицето, а после и зад ушите, по врата, торса и след около 1-2 дни по цялото тяло.

От розовеникави петната стават червени, а после кафеникави. Около 7- 8 ден започват да изчезват и след като напълно са се премахнали, болният престава да е заразен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest