ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Висока температура при децата

Висока температура при децата

Висока Температура
Четка за ефективно премахване на власинките
Практичен аксесоар за вашия дом:
Четка за ефективно премахване на власинките
15.00 лв.
Виж ››

Известен е фактът, че децата, особено малките, могат да вдигнат много висока температура. Това често ни плаши и в редица от случаите наистина има защо. Много е важно да не изпадаме в паника и да действаме адекватно в такива случаи, за да можем да помогнем на детето си.

Обикновено високата температура при децата е признак на остри инфекциозни заболявания като грип, заушка, шарка, ревматизъм, ентероколит или пък на най-проста настинка. Задължително е в къщата си да разполагаме с термометър, за да може да измерим температуриата на детето, а не да разчитаме на признаци като горещо чело или нос.

Прието е телесната температура да е около 36. 7 градуса, но тя може да достига и до 37 градуса, без да става въпрос за обезпокоителното вдигане на температура.

Ако сте убедени обаче, че детето Ви покачва температурата си, непременно го оставете да си легне, защото то ще започне да се чувства дискомфортно. Ако в семейството има още деца, се постарайте да отделите болното от другите, за да избегнете и тяхното заразяване.

Лекарите споделят мнението, че ако температурата на детето не надвишава 38 градуса не е препоръчително да се дават лекарства. Вземат се обичайните мерки като поставяне на студен компрес на челото, който трябва често да се сменя, за да не се затопли. Като цяло температурата е реакция на организма срещу инфекцията и ненужното даване на каквито и да е лекарства ще понижи съпротивителните му сили да се бори сам срещу болестта.

Болно дете

Ако температурата обаче се повиши над 38. 4 градуса се обърнете към Вашия педиатър, който да Ви каже какво лекарство да дадете. В случай, че повишаването на температурата не Ви притеснява чак толкова, можете да дадете на детето Панадол или Нурофен, като спазвате дозировката, описана в упътването на лекарството. При много висока температура се дава Хексалгин, но той е препоръчителен само за по-големите деца и не може да се дава често.

Задължително е детето да не е навлечено, за да може излишната топлина да се излъчи от организма му. Към компресите с вода можете да добавите и оцет в съотношение 1: 1 и с тях да обтриете цялото тяло на детето.

Независимо какви мерки сте предприели до този момент, измервайте често температурата на детето си. Ако тя се покачи на над 39. 5 градуса, най-добре извикайте Бърза помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest