Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Тревожно разстройство

Тревожно разстройство

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k77
Тревожно разстройство

Тревожното разстройство е нарушение на психиката. То се характеризира като продължително безпокойство и ирационално усещане за заплаха, което води до чувството за непрестанен страх и несигурност.

Тревожното разстройство е неконтролируемо за страдащите от него и може да парализира напълно активността им, въвличайки ги в пълно бездействие и изолация. Това прави заболяването много опасно, тъй като видимо се отразява на качеството на живот.

Причини за тревожното разстройство

Основната причина за възникване на тревожното разстройство е стресът в ежедневието - в семейната или работната среда. Стресовите ситуации са част от живота на почти всеки човек, но хората, които не успяват да се справят с тях, развиват тревожност.

Различни травматични събития също могат да събудят състоянието. Например смърт на близък човек, загубата на дома, развод или уволнение.

Гените също се оказват фактор при развитието на заболяването, понеже е установено, че пациенти, чиито родители са страдали от тревожност, са по-предразположени към нарушение на психичното равновесие.

Причина за поява на заболяването може да бъде и биологичната предразположеност към тревога и безпокойство.

Изострената чувствителност е свързана с реакцията на организма при отделянето на адреналин, когато липсва нужното количество невротрансмитери – химикали, които предават информация към мозъка. Тогава не се създава нужния баланс и чувството за страх и тревога се засилва повече от нормалното.

Симптоми на тревожното разстройство

Паника

Типичните симптоми за тревожност са ирационален страх, пристъпи на паника, силна раздразнителност, слаба концентрация, безпокойство и непрестанна напрегнатост. При различните хора тези симптоми има различни степени на проявление.

Освен на психическо ниво симптомите на тревожното разстройство се появява и във физически аспект чрез силно сърцебиене, изпотяване, високо кръвно налягане, главоболие, учестено дишане, сухота в устата, замайване и напрежение в мускулите.

Тези симптоми могат да се появят едновременно, а понякога и като комбинация. Нелекуваната тревожност често е първата стъпка към развитие на депресия. Освен това хората, които страдат от това тревожно разстройство, са по-податливи към зависимост от алкохол и наркотични вещества.

Видове тревожно разтройство

- Генерализирано тревожно разстройство (ГТР) – тази тревожност е характерна с дълъг период на мъчително безпокойство и силно напрежение, причинени от конкретно събитие.

Определено събитие, най-често отнасящо се до бъдещето, кара хората, страдащи от заболяването, да виждат възможно най-лошия развой на това, което очакват.

Генарализираното тревожно разстройство се диагностицира по неконтролируемото безпокойство и напрегнатост, когато стане дума за значимото за тях събитие. Във физически аспект симптомите се проявяват чрез сухота в устата, лепкави ръце, замайване и силно изпотяване.

- Паническо разстройство – докато генерализираното тревожно разстройство е дълготрайно състояние, при паническото разстройство атаките траят не повече от 10 минути.

При него тревогата се появява най-често при жени, които усещат стягане в областта на гърлото, все едно се задушават. Паниката води и до главоболие, гадене, силно сърцебиене.

Пристъпите на паника не се свързват с определено събитие и се появяват внезапно. Те са неочаквани, а техните силни симптоми на физическо ниво карат болните да вярват, че умират.

Страх

- Социално тревожно разстройство (СТР) – при това разстройство се появява силен и натраплив страх от обществени изяви. Страдащите изпитват силни тревога, че ще бъдат унизени от хората, пред които говорят. При него са характерни смущения при общуването и нелогично безпокойство относно мнението на другите.

Най-често състоянието възниква в детството или юношеството при по-срамежливите личности. В по-леките случай то се описва като сценична треска, а в по-тежките води до пълна социална изолация.

- Фобии – фобиите са преувеличен страх от специфичен обект, дейност или ситуации, в които не съществува почти никаква опасност. Най-честите фобии са от животни като змии и паяци, от затворено пространство (клаустрофобия), от височина (акрофобия) и от пътуване със самолет (птеригофобия).

При тях се появява силна паника и страдащите от заболяването вярват, че ги заплашва смърт, ако доближат обекта на тяхната фобия.

- Обсесивно компулсивното разстройство (ОКР) – при него се появяват натрапчиви мисли, които предизвикват силно безпокойство и тревога. При това разстройство болният се стреми да контролира страховете си чрез извършването на определени ритуали, за които вярва, че ще го предпазят от определено фатално събитие.

В терминологията тези ритуали са известни като компулсии и се изразяват чрез прекалено често миене на ръцете, маниакална нужда от определен ред в пространството или ритуално отброяване на определено действие например 3 пъти включване и изгасване на осветлението преди сън.

Обсесивно компулсивното разстройство се появява още в ранното детство и за разлика от останалите тревожни разстройства то не може да бъде лекувано. Възможно е обаче състоянието на силно безпокойство да бъде облекчено.

- Пост-травматичен стрес – това е тревожност, която се появява след травматично събитие – изнасилване, природно бедствие, военен инцидент, смърт на близък човек, сексуален или физически тормоз.

При пост-травматичния стрес болните изпитват пълна безпомощност и непрестанен ужас. Появяват се натрапчиви мисли, че събитието ще се повтори, а това ги кара да виждат опасност навсякъде без тя реално да съществува.

Характерен симптом са и честите кошмари за случилото се.

Диагностика и лечение на тревожно разстройство

Тревожното разстройство може да се диагностицира единствено от лекар, който подлага на пълен преглед физическото и психическото състояние на пациента.

След като се установи причината и видът на тревожното разстройство, се назначава план за лечение, който често включва терапия с психолог, медикаменти и прилагането на техники за релаксация.

Ключов момент за успешното лечение е подкрепата на близките хора. За да се справи с разстройството, болният трябва усеща безусловната любов на семейството и приятелите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest