ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Хранителни разстройства

Хранителни разстройства

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k155
Хранителни разстройства

Хранителните разстройства са състояния, които са предизвикани от неестествени хранителни навици. Те вредят както на физическото, така и на психическото здраве.

Този вид разстройства засягат по-често жените, въпреки че и броят на болните мъже не е никак малко. Нарушенията, свързани с храната, са водещата причина за смърт на жени под 30 години.

Видове хранителни разтройства

- Анорексия - анорексията е психологически проблем, който се характеризира със загуба на апетит и нежелание на болния да се храни, предизвикан от ирационален страх от напълняване.

Първият явен симптом на анорексия е нездравословното тегло. Страдащият от анорексия е преследван от натрапчивия страх от напълняване, което оформя нереалистична представя спрямо външния му вид.

Болните имат ниска самооценка, прекъсват контактите с приятели и често сменят настроенията си. Поведението има се отклонява от нормалното, като се наблюдава ограничения от храна и прекомерни физически упражнения.

Анорексия

Анорексията се отразява и на физическото състояние. Освен много по-ниското тегло, при болния се появяват смущения на ендокринната система, заради които прекъсва менструалния цикъл, имунната система се понижава, което води до често главоболие и отпадналост.

Заради хранителната аномалия зъбите се рушат, косата пада, а ноктите се чупят повече от нормално.

Няма точни причини за появата на анорексия, но най-често тя се появява в периода на юношество при хора, които имат ниско самочувствие, наложено им от семейната и приятелска среда.

Лечението на анорексията е индивидуално и когато състоянието бъде установено, болният незабавно трябва да бъде настанен в специализирана клиника.

При лечението на болен от анорексия участват едновременно диетолог и психолог. Понеже в повечето случи болният не желание да признае състоянието си и да се лекува, е много много важна намесата на родители или други близки.

- Булимия – тя се характеризира със силно желание за храна, при което болният преяжда и след това повръща. Възможно е теглото на страдащия от болестта да е в норма, но здравословното му състояние се уврежда.

Булимията се появява в резултата на психологични, органични или социални проблеми. От гледна точна на психологията лакомията се появява при сложни отношения между майка и дъщеря.

Момичетата, страдащи от булимия, са започнали да поглъщат огромни количества храна, когато са се чувствали отхвърлени, нежелани и необичани от техните майки.

Социалните причинители на булимията също са резултат от конфликтни отношения в семейната среда. Често болните са били жертва на високите претенции на родителите си, което е понижило самочувствието им.

Булимия може да се появи и след нелекуван захарен диабет. По-ниското ниво на захар в кръвта повишава апетита и може да доведе до усложнения като инсулинов шок.

Булимия

Тъй като хората, страдащи от булимия, непрекъснато повръщат, най-явният признак за тяхната болест са разрушените им зъби. Мускулната слабост, лошият сън, спирането на менструалния цикъл, болки в корема и областта на сърцето са останалите физически симптоми, по които се констатира болестта.

В поведението на болния се наблюдава запасяване с различни храни. Ниска самооценка, нереалистична представа за фигурата, склонност към депресия и силна сексуална активност.

В лечението на болния се включват психолог, ендокринолог, гастроентеролог, психоневролог и генетик. Периодът на лечение е дълъг, като непрекъснато се следят хранителните навици. В някои случай се предписват и антидепресанти.

- Системно преяждане (хиперфагия) – това хранително разстройство се появява при хората с наднормено тегло. Те имат нужда непрекъснато да се хранят, дори когато не изпитват глад.

Системното преяждане е свързано с поглъщането на огромни количества храна наведнъж, често за кратко време. Болният не може да се контролира и се храни бързо, но не се чувства заситен.

Заболяването е изцяло на психиката, тъй като тялото няма физическата нужда от огромното количество погълната храна, а чувството на глад, което болният изпитва, е измамно.

- Орторексия – орторексията е патологична мания да се яде единствено здравословна храна. За първи път заболяването е описано от доктор Стивън Братман, в който се разкрива и проблемите от здравословното хранене.

Здравословните продукти са полезни, но манията по диетите и култът към определена храна са вредни за човешката психика. Тази култура събужда ирационално чувство за вина и заплаха относно здравето.

Превенция на хранителни разстройства

Ниската самооценка, себесъжалението, страховете и нестабилните емоции са основните фактори, които отключват тези заболявания. Те водят до напрежение и ненужно безпокойство и много често се появяват на психологическа основа.

За да се предпази, човек трябва да се обгради с хора, които го обичат. Препоръчителни са и консултациите с психолог, които ни помагат да изградим реална представа за самите себе си и да се преборим със страховете си.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest