ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Октофобия - страх от числото 8

Октофобия - страх от числото 8

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k139
Страх
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Силният страх от числото 8 се нарича октофобия и хората, които страдат от него, се страхуват не само от изписаното число, но и от броят на стълби или други предмети, стигащи осмица.

Според много експерти тази фобия се корени в суеверие. Смята се, че символът на безкрайността, които описва осмицата, кара болните да изпадат в паника, чувствайки се в капан без изход.

По принцип осмицата се свързва с просперитета и богатството, а в някои култури тя описва безграничната власт. Според тълкуванията на картите Таро обаче 8 е символ на разрушение и падение.

Осмицата символизира и мистерията, заради което страдащите от октофобия се страхуват от нея, понеже я свързват с неизвестното, неуправляемото и смъртта.

Човек, страдащ от октофобия, смята, че числото 8 заплашва живота и здравето му.

Освен с негативните асоциации, октофобията се развива и по други 2 причини – травматично събитие или възпитание от родители.

Число 8

Октофобията може да бъде възприета от родителите, ако един от тях или и двамата са страдали от фобията. Дете, израснало в тази среда, автоматично приема числото като смъртна заплаха.

Травматично събитие, свързано с числото 8, също може да отключи ирационален страх към него. Негативният спомен на пострадалия се събужда всеки път, когато види числото, което развива фобията.

Страдащият от тази фобия отлично знае, че страхът му няма основание, но не може да контролира тревогата си, когато се изправи пред осмицата.

Хората с този страх се стремят да избягват числото 8 във всяка форма – не живеят в жилища под този номер, не изкачат стълби, които са 8 на брой, и не се качват на превозно средство с този номер.

Когато види или чуе числото 8, страдащият от фобията изпада в паника, сърдечната му честота се увеличава, изпотява се, едва си поема дъх, устата му пресъхва и го обземат мисли за смърт.

Лечението на този страх се осъществява със серия от психотерапевтични консултации и въпреки че фобията не изчезва напълно, хората, страдащи от нея, се научават да контролират безпокойството си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest