ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво е вагинит и какви са симптомите?

Какво е вагинит и какви са симптомите?

Вагинит

Вагинитът е медицинското понятие за възпаление или инфекция на влагалището. Понякога вагинитът може да протече без никакви симптоми. Ако все пак има такива, най-общите белези на това заболяване са зачервяване, сърбеж, вагинално раздразнение. Възможно е да се появи и особен мирис и цвят на секрета от влагалището.

За нормален секрет от влагалището се приема този, който е бистър или леко мътен, но няма никаква миризма. Той се отделя в по-голямо количество по време на овулацията, както и при възбуда. Често пъти, когато страдат от някаква форма на вагинит, жените се оплакват от болка по време на секс и изпитват дискомфорт при уриниране.

Съществуват няколко форми на вагинит:

- Гъбичната инфекция – причинява се от гъбичката Candida albicans и е сред най-често срещани форми на вагинит. Тези инфекции причиняват бяло течение – на консистенция е плътно. Този вид инфекция причинява сърбеж не само във вагината, но и в областта извън нея.

- Бактериалният вагинит е възпаление на повърхностния слой на вагината, вулвата или двете заедно - при него един от симптомите е вагинално течение със сиво-бял цвят и остра миризма. Миризмата често е описвана като на риба, която се изразява по-силно след полов акт.

- Трихомониазата може да бъде предадена по полов път и се причинява от паразит. При това заболяване се наблюдава течение – зеленикаво-жълто, понякога пенливо.

- Вагиналната атрофия се появява най-често след менопауза заради пониженото ниво на естрогена. Този вид вагинит може да протече безсимптомно, но в повечето случаи жените се оплакват от болка по време на секс, която се появява заради сухотата и по-малката еластичност на вагината.

Според специалистите над 70 на сто от жените по света са страдали поне веднъж от вагинит през живота си. Заболяването може да се развие след общо разболяване на организма и понижени имунни механизми.

Вагинитът може да се появи и като следствие на някои неинфекциозни фактори – например непоносимост към латекс и кондоми, при кожни заболявания – псориазис, екземи. Понякога се появява след лечение с антибиотици. Единствено трихомоназният вагинит може да бъде предаден по полов път.

За да се определи каква форма на вагинит има жената и коя е причината за появяването му, задължително трябва да се посети гинеколог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest