ezine.bg»Статии»Любопитно»Иновации»Умна огърлица ни пази от преяждане

Умна огърлица ни пази от преяждане

Огърлица
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл-10%
Качество без компромис:
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
29.00 лв.
26.00 лв.
Виж ››

Ако ви е трудно да спазвате режим и не можете да отчетете по кое време започвате да преяждате, снабдете се с новата умна огърлица, която ще ви спре от вредния навик. Изобретението е на учени от Калифорния и може да предупреди собственика си кога се храни нездравословно и в кой момент започва да преяжда, съобщава вестник Дейли мейл. Разбира се, новото украшение има и специално име – учените са я кръстили Диетичен гердан.

Накитът всъщност ще проверява какво минава през гърлото на своя собственик и ще може да му изпраща специални сигнали, в момента когато започне да се храни повече от необходимото. Изделието е изработено от метал и в него има вграден сензор, блгодарение на който става и отчитането на количеството храна и течности, които минават през гърлото на човек.

За да бъде използвана, огърлицата трябва да се свърже със смартфон чрез блутуут система. Телефонът ще започне да звъни, веднага след като огърлицата усети, че собственикът ѝ е прекалил, и ще изпрати сигнал.

До момента новият накит е тестван на 30 души. Учените твърдят, че резултатите, които е показало устройството, са отлични. На въпросите на какъв принцип работи огърлицата, учените простичко обясняват, че всяка храна има свои собствени вибрации.

Огърлицата ги усеща, когато храната минава през хранопровода, благодарение на пиезоелектрическите сензори, с които е снабдена. Учените обясняват, че огърлицата е успяла да познае в повече от 90 на сто от случаите, кога се е консумирала течна ли твърда храна, кога е била топла и кога студена. Диетичният гердан ще бъде с търговската марка Wearsens.

Преяждане

Лакомията ще остане зад гърба ви, ако в комплект с умната огърлица се сдобиете и с вибриращата вилица – приборът започва да вибрира в ръката ви, ако започнете да се храните прекалено бързо.

Вилицата носи името HAPIfork и може да се почиства като другите прибори, но преди това трябва да се извади електронното ѝ устройство. Създателите на вилицата смятат, че изобретението ще послужи на хората, защото основният проблем при храненето е именно бързото темпо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest