ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Ползите от студения компрес

Ползите от студения компрес

Студен компрес

Най-често студените компреси се използват за облекчаване на дискомфорт или болка в ставите или мускулите – според редица проучвания, лечението с лед (криотерапия) има много ползи. Специалисти смятат, че това е един от най-простите, безопасни и, на последно място, ефективни методи за първа помощ.

Защо се слага лед на болезненото място и как ще помогне той?

Компресът е лесен и бърз начин да се окаже първа помощ – необходими са само лед и кърпа или найлонова торбичка.

Студеният компрес значително намалява болката. Ледът облекчава и възпалението на меките тъкани, независимо кога е сложен на болезненото място – дали веднага след получената травма или по-късно. Ако компресът е сложен след получаването на травмата, ледът ще противодейства на подуването на увредената зона – тоест няма да се появи оток, което ще ускори и зарастването на травмата.

Благодарение на леда температурата на травмираното място значително ще намалее. Студеният компрес ще потисне и възпалението. Бързата реакция при подобна ситуация е важна – ако сложите леда веднага, студеният компрес ще свие кръвоносните съдове и ще намали значително усещането за болка. В същото време ледът ще засили хранителните вещества в болезненото място и значително ще увеличи процеса на възстановяване.

В кои случаи можем да направим студен компрес и кога не е желателно да го използваме?

Най-често торбичката или кърпата с лед може да се наложи при нараняване на меките тъкани, при контузии.

Студените компреси не се използват при всякакви наранявания – неподходящи са при травми, при които има инфекция, студова алергия, парализа и др. Не е желателно ледът да се слага около врата, а за хората, които имат сърдечни заболявания, не се препоръчва да използват торбичките за облекчаване на болка в лявото рамо.

Колко често могат да се прилагат студените компреси?

Това зависи от конкретната травма. Ако сте успели да наложите лед веднага след нараняването, дръжте го на мястото около двайсетина минути. Процедурата може да се повтори, но чак след два или три часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest