Брадикардия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Брадикардия
Електронен термометър за деца-16%
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
7.14 лв.
Виж ››

Сърцето е мускулест кух орган, който изпълнява ролята на помпа в сърдечно-съдовата система. Изградено е от лява и дясна половина, като всяка една включва предсърдие и камера. Има четири клапи, а ритмичното съкращение на сърцето се заражда и координира от проводната му система, което определя и сърдечната честота.

Честотата на пулса представлява броят удари на сърцето за една минута, като нормата за здрави индивиди е между 60 и 100 удара в минута. Брадикардията представлява сърдечна честота под 60 удара в минута, но според някои автори това е патология, която се характеризира със сърдечна честота под 50 удара в минута.

Честотата на брадикардията ориентировъчно е около 1 пациент на 600 души във възрастовата група над 65 години. Мъжете и жените са еднакво засегнати. Повечето пациенти не проявяват характерни симптоми и много често се налага прием на медикаменти с цел предотвратяване на усложнения, някои от които фатални.

Брадикардията основно се разделя на симптоматична и асимптоматична, като втората много често не изисква лечение.

Причини за брадикардия

Различни са причините за поява на брадикардия. Нормално тя може да се установи при някои напълно здрави хора – активно спортуващи и дори професионални атлети. Трябва да се отбележи, че при децата сърдечната честота по принцип е по-висока, а колкото по-малко е детето, толкова по-висок е пулсът. Затова при кърмачета и малки деца за брадикардия може да се говори, когато сърдечната честота е под 100 удара в минута.

Брадикардията може да е симптом за възникнал проблем във възбудно-проводната система на сърцето, заради увреждане на някой от елементите ѝ - сноп на Хис, синусов възел, атрио-вентрикуларен възел, мрежа на Пуркиние.

Това е по-често срещано при възрастни хора и е необходимо да се прове съответното лечение. Заболяванията, които могат да засегнат проводната система, са миокардит, ендокардит, миокарден инфаркт, коронарна болест на сърцето и ендокардит.

Други заболявания, които могат да причинят брадикардия, са хиперкалиемия и хипотиреодизъм.

Сърдечен пулс

Възможно е хипертония или някои медикаменти за лечение на сърдечно-съдови заболявания да причинят нисък пулс. Тежка обструктивна жълтеница, редки инфекции като тиф и лаймска болест, както и някои други състояния също могат да причинят сърдечната патология.

Външни причини, които могат да причинят брадикардия, включват експозиция към токсини като тежки метали или ухапване от змии, както и електролитни аномалии.

Рисковите фактори за брадикардия включват преживяне остър миокарден инфаркт, наличие на инфекции, хипотиреиодизъм, възраст над 70 години, експозиция към тоскини, сънна апнея.

Симптоми при брадикардия

Най-често срещаните симптоми, които се наблюдават при брадикардия, са проблеми с концентрацията и обърканост, умора и болка в гърдите, усещане за прескачане на сърцето, замайване, затруднения при извършване на физическа активност, задух и синкоп.

При наличие на някои от тези симптоми, засегнатото лице трябва да потърси медицинска помощ. Когато пулсът е с много ниски стойности може да се стигне до припадъци, които са подобни на тези при епилепсия.

Диагностициране на брадикардия

За да се диагностицира брадикардията, медицинският специалист назначава някои тестове и изследвания. Електродиограмата е изследване, което може да докаже брадикардията. Холтер на ритъма е друг метод, който дава данни за синусови паузи.

Другите диагностични методи включват стрес тест, масаж на каротиндните артерии, изследване на тироидната функция, ехокардиография, сърдечни маркери, нива на серумен креатинин и др. Сама по себе си брадикардията не е заболяване, а симптом за наличие на нарушения в сърдечната честота, затова тестовете имат за цел да установят точната причина и съответно да се назначи най-подходящото лечение.

Лечение на брадикардия

Най-подходящият начин за лечение на състояние се определя в зависимост от вида на нарушението, което е възникнало в електрическата проводимост в сърдечната тъкан. Ако се установи конкректно заболяване като хипотиреоидизъм например, лечението с медикаменти води до нормализиране на сърдечната дейност.

Когато състоянието не може да се излекува с медикаменти, се налага поставянето на пейсмейкър, който да проследява сърдечната честота и генерира импулси в такъв обем, че да може да се поддържа нормалният сърдечен ритъм.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest