Втрисане

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190134
Втрисане

Втрисането представлява състояние, при което се наблюдава треперене. То е съпроводено с усещане за студ. Това усещане не напуска човек, дори когато е дебело облечен или завит с няколко завивки. Друг симптом, който се наблюдава при втрисането, е високата температура (38-40 градуса). Понякога обаче е налице и хипотермия.

При нея телесната температура пада под 35 градуса и тогава нормалният обмен на веществата в тялото е си възпрепятстван. Това затруднява всички процеси, които се осъществяват в тялото. Втрисането може да е съпроводено още с безапетитие, учестено дишане, отпадналост, неспокойствие, гърчове, бълнуване.

Причини за втрисане

Втрисането може да е причинено от голям кръг от фактори. То може да се дължи както на обикновена настинка, така и на грип. Както сами сте забелязали, през зимните месеци е много често срещано явление.

Втрисането също така може да е признак за недостатъчен сън. Ако редовно спите по по-малко от 6 часа, това се отразява отрицателно на нервната ви система и като резултат от това започват да ви заливат студени вълни.

Това неприятно състояние може да се дължи на дефицит на желязо в организма. Желязото е от голямо значение за нашето здраве. Ето защо трябва да си го набавяме чрез консумацията на черен дроб, червено месо, цвекло и листни зеленчуци.

Понякога втрисането може да е породено и от лошо кръвообръщение. В този случай усещаме изтръпване в крайниците, болка и студ. Усещането за студ може да се дължи и на поднормено тегло. Според учените хората, които са с по-ниска телесна маса, са по-чувствителни към студеното време.

Настинка

Нерядко обаче втрисането може да се дължи на сериозни заболявания като малария, тропическа болест, бъбречна инфекция, СПИН, треска, проблеми с пикочните пътища, тиф, ракови заболявания, алергия, болест на Вайл, проблеми с щитовидната жлеза, проблеми с черния дроб, инфекциозен ендокардит, септичен шок, септичен синузит, бактеремия, холангит и др.

Понякога ухапване от змия илия паяк също може да се окаже виновник за втрисане. Втрисането е състояние, който дори и на пръв поглед да не изглежда сериозно, може да е признак за сериозни здравословни проблеми. Ето защо се изисква посещение на медицинско лице.

Лечение на втрисане

В случай че втрисането е причинено от лека настинка, то може да бъде излекувано много бързо в домашни условия с прием на повече топли течности, сред които билкови чайове от лайка, мащерка, бял равнец и др.

Болният също така може да приеме прахчета или таблетки против настинка. За щастие в специализираните търговски обекти вече има голямо разнообразие от такива медикаменти. При втрисане, причинено от настинка и грип, също така се препоръчва престой в топло помещение и завиване с дебели завивки.

Ако обаче треперенето и усещането за студ не са причинени от настинка или грип и втрисането продължава да ви тормози, трябва непременно да посетите лекар, който да ви прегледа обстойно. Необходимо е и да се пуснат лабораторни и паразитологични изследвания, благодарение на които ще стане ясна финалната диагноза.

След като мине диагностицирането на заболяването, се назначава курс на лечение, включващ приема на антибиотици. Колкото по-ранно се диагностицира заболяването, толкова по-бързо ще бъде решен проблема. Ако забелязвате, че често ви тревожи втрисане, но не предприемате никакви мерки, можете сериозно да навредите на здравето си.

Народна медицина при втрисане

Народна медицина

Ако втрисането е причинено от грип или настинка, то може да бъде преборено и с помощта на народни лекове. Така например народните лечители препоръчват тялото да бъде разтрито добре с ракия или оцет. За още по-скоростен ефект се препоръчва и консумация на 30-50 мл шльокавица.

Според друга народна рецепта, за да се отървем от втрисане, трябва да напълним чорапи с нарязан лук (3 глави), да ги обуем и след това върху тях да сложим още един чифт чорапи.

От помощ могат да бъдат и студените компреси, които се справят с високата температура. Те се правят със студена вода и се поставят на китките, челото и тила. Някои хора прибягват и до завиване с мокри чаршафи, които се сменят на всеки 20 минути, но тази техника може да доведе и до преохлаждане.

При втрисане също така се препоръчва засилена консумация на извара и суров чесън. В народната медицина и двата хранителни продукта се считат за противовъзпалителни средства. Те се явяват и мощни имуностимулатори.

От втрисане можем да се избавим и по още един начин. Според народните лечители е достатъчно да приемаме по няколко капки клеева тинктура (прополис). Обикновено възрастните приемат по 30-35 капки от субстанцията по 3 пъти на ден. Течността се разтваря в малко вода, чай или мляко, за да се усвои по-лесно.

Клеевата тинктура е доказано антибактериално и противовирусно средство. Прополисът също така засилва апетита, има имуностимилиращо действие и детоксикираща активност. Той е помогнал при много болести, които ако се усложнят биха могли да причинят и фатален край.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest