Болки в китката

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190309
Болки в китката
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Болките в китката могат да са причинени от редица фактори. От тях се оплакват най-често хора, извършващи еднообразни движение с китките си (плетачки, шивачки, музиканти). Болката може да е продължителна или да се появява само от време на време. Може да е много силна или да е едва доловима.

Това състояние се свързва още с подуване на китката и обездвижване. Забелязва се отпуснатост, загуба на сила и хипертермия /повишено затопляне/. Понякога могат да се появят боцкания по върха на пръстите. В даден момент болката може да се увеличи и да предизвика вкочаняване. Това намалява трудоспособността на болния, както и възможността му за извършване на прецизни движения.

Обикновено болезненото усещане е признак за пренатоварване, но може да е симптом за много по-сериозен проблем. Той изисква незабавно посещение на медицински специалист, с помощта на който да се предприеме лечение.

Причини за болки в китката

Когато доловите болка в китката, не бързайте да се паникьосвате. Осмислете добре какви физически дейности сте извършвали скоро, тъй като е твърде възможно неразположението да се дължи на пренатоварване. Всъщност понякога болезненост в ръката може да се усети и при продължителна работа на компютър.

Не е изключено също така напрежението в китката да се е появило вследствие на навяхване. При него връзките на китката биват увредени, следствие на което се усеща болка при движение, а понякога и в покой.

Болки в горния крайник можете да усещате и ако е налице износване на китката. Това състояние се характеризира с износване на хрущяла, който покрива ставата на ръката. Тук отново се усеща напрежение, което на по-късен етап може да прерасне в силна болка и обездвижване.

Китка

Виновник за състоянието ви може да се окаже и ревматоидният артрит. Той представлява автоимунно заболяване, което засяга повече дамите.

Болките в ръката може да са вследствие и на заболявания като подагра, притиснат нерв, асептична некроза на семилунарните кости на китката, акромегалия, синдрома на карпалния канал. Състоянието също така може да е породено от хормонални промени, свързани с бременност и менопауза, както и прием на хормонални препарати. Болките в ръката могат да се дължат още и на спане върху нея.

Диагностициране на болки в китката

При неотшумяващи болки в китката незабавно трябва да бъде потърсена лекарска помощ. Медицинското лице преглежда ръката за подуване и деформация. Освен това проверява силата на захвата на пациента. Ортопедът разпитва болния за силата на болката и след това може да му назначи компютърна томография, скенер, тестове на нервите и др.

Лечение на болки в китката

В зависимост от получените резултати медицинският специалист назначава лечение на пациента. В леките случай е достатъчно просто охлаждане на ръката и оставянето ѝ в покой. Предписват се и масажни гелове с охлаждащо действие. Те се прилагат локално, като се втриват с кръгообразни движения. В някои случаи се налага акупунктура, носене на шина и приемане на медикаменти. Ако болките в китката са причинени от сериозен проблем обаче, се налага оперативна намеса.

Профилактика на болки в китката

Ако болките в китката се дължат на преумора и еднообразни движения в работата, можете да предотвратите влошаване на състоянието, като спазвате няколко прости правила. На първо място правете гимнастика с китките си.

Не забравяйте да се храните пълноценно и приемайте повече храни, съдържащи витамини. Погрижете се да имате балансирана диета, в която присъстват пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Кестени

Можете да си закупите специални пластични топки за мачкане. Това освен, че ще ви помогне да поддържате здравето на ръцете си, ще се отрази успокояващо и на нервната ви система. Също така можете да масажирате крайниците си с охлаждащи масажни гелове.

Ако в работата си си служите предимно с китките, опитвайте да не натоварвате само едната ръка, а ги редувайте, стига това да не пречи на дейността ви. И накрая, но не и на последно място, не прекалявайте с физическата дейност. Правете си 5-минутни почивки, в които ръцете ви да бъдат в покой и напълно отпуснати.

Народна медицина при болки в китката

Според народната медицина има различни начини притъпяване на болките в китката. Народните лечители препоръчват засегнатия крайник на бъде в покой няколко дни, пред което време да се маже с овча лой. Трябва също така да му се правят компреси с отвара от коприва, лайка, невен и розмарин.

Отварата трябва да е престояла около час в хладилника, за да имат компресите охлаждат ефект. Превръзките се сменят по няколко пъти на ден. Засегнатото място може да се маже и с мазило, приготвено със свинска мас и див тютюн.

Болките в китките могат да бъдат облекчени и с помощта на настойка от конски кестени. За целта кестените (5 броя) се надробяват и се поставят в стъклена бутилка. Налива се 100 мл камфоров спирт и съдът се затваря плътно. Сместа се оставя на слънце и след 6 дни се ползва за мазане на засегнати китки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest