Възпаления на очите

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k155
Възпаления на очите
Пулсов оксиметър - син
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
Виж ››

Възпаленията на очите причиняват дразнене и зачервяване, като в някои случаи се отделя и очен секрет. Възпаленията на очите не бива да се пренебрегват.

С възпаленията тялото сигнализира, че има проблем. Различните промени в очната ябълка и клепачите не трябва да се подминават, тъй като с времето усложненията стават все по-опасни, а понякога и фатални.

Видове възпаления на очите

- блефарит - това е възпаление на клепачите, което възниква, когато в окото попадне чуждо вещество – най-често автомобилни газове, алергия от контактни лещи, както и дразнещи химични вещества;

- конюнктивитът – то се дължи на възпаление на конюнктивата – прозрачна мембрана, която покрива бялата област на окото. Конюнктивитът може да бъде вирусен и бактериален;

- ечемик – това е възпаление в основата на миглите, което предизвиква малък оток, на местото, където се появява;

Контактни лещи

Причини за възпаления на очите

Виновници за ечемика са бактерии, които атакуват при умора, изтощение и слаба имунна система. Появява се също след боледуване в комбинация с висока температура или след силно главоболие.

Конюнктивитът обикновено се появява, след като в окото попаднат бактерии. Бактерии са и най-честия причинител и на блефарит, но освен тях възпалението на клепача се появява и от травма на окото или инфекция.

Симптоми при възпаления на очите

При конюнктивита възпалението предизвиква парене на очите, зачервяване, слепнали клепачи след сън. Освен с характерната за ечемика подутина състоянието е съпроводено със сърбеж и зачервяване.

При алергичния конюнктивит, често съчетан с алергичен ринит (сенна хрема), секретът е прозрачен и клепачите обикновено се подуват. Може да се появи и свръхчувствителност към светлината.

Блефаритът предизвиква дразнене, зачервяване и лющене на кожата по ръба на клепачите. Възможно е натрупването на засъхнал секрет по тях и по миглите. Това състояние, което понякога се свързва със себорея или екзема.

Лечение при възпаление на очите

Целта на лечението при ечемика е образуванието да се намали или да се спука. Това обаче не трябва да става с агресивни методи, като лекарите предупреждават, че в никакъв случай не трябва да се опитвате да спуквате ечемика с игли или подобни предмети, защото това само ще разпространи инфекцията на повече места.

Това трябва да стане с помощта на компреси и подходящи мехлеми. В някои случаи се изпиват и лекарства, които трябва да подсилят имунната система. Когато отокът се спука, течността от него трябва да се избърше с кърпичка.

При конюнктивита лечението е задължително, защото това възпаление е заразно. Лекарят трябва да ви предпише правилния мехлем и лекарства, с които да излекувате успешно възпалението на окото.

Докато очната инфекция не се излекува, не трябва да докосвате очите си с мръсни ръце. Перете по-често кърпите, с които триете лицето, както и спалното бельо. Ако страдате от блефарит и себорея, лекувайте ги едновременно.

Народна медицина при възпаления на очите

Очанка

При ечемик народната медицина препоръчва да поставяте за около 5 минути върху отока настърган картоф, лист от алое, белтък от сурово яйце или торбичка от чай.

Препоръчителни са и компресите със сварени семена от кориандър, както и разтвор от топла вода и сол. Може и да потъркате мястото на ечемика със златен пръстен.

За успокоение на конюнктивита хомеопатията предлага отвара от лайка, копър, невен и живовляк, която да се поставя охладена върху окото по 3-4 пъти на ден.

При блефарит трябва да приготвите чай от лечебна очанка и да пиете от разствора поне 2 пъти дневно. Това ще засили имунитета на организма ви и ще му помогне да се пребори с инфекцията.

Превенция при възпаления на очите

Недостигът на витамин А е най-честата причина за проблеми с очите. Той се съдържа в черния дроб, млякото, тлъстите риби, оранжевите, жълтите, зеленолистните зеленчуци и яйцата и е по-ефикасен при третирането на очни проблеми, отколкото синтетичните хранителни добавки.

По-рядко от очни инфекции страдат хората, които има силен имунитет. Заради това е важно редовно да се консумират плодове и зеленчуци.

Редовно правете и упражнения, като въртите очите си в различни посоки или променяте фокуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest