ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Какво е остеофит и какви са симптомите?

Какво е остеофит и какви са симптомите?

Врат
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване-18%
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
6.56 лв.
Виж ››

Медицинският термин остеофит е по-познат под наименованието шипове. Защо се появяват? Когато ставният хрущял е увреден, костната тъкан започва да се адаптира и образува нова кост. Оголването на ставата, вследствие на разрушения хрущял, носи стрес на подлежащата кост и тя „отговаря“ с костен израстък или още шип.

Наименованието шип всъщност е доста подвеждащо, защото шипът предполага нещо остро. Оказва се, че тези кожни израстъци много често са обли.

Остеофитът е признак на износване и често се среща при заболявания като остеоартрозата. Така наречените шипове могат да се появят в раменните стави, тазобедрената става, в петите, врата, гръбначния стълб. Състоянието се среща много по-често при хора, които са над 50–годишни.

Процесът на образуване на шиповете всъщност е продължителен – в началото често са напълно безболезнени и могат да бъдат открити само с помощта на изследване с рентген.

Болките не са свързани пряко с появата на шиповете, обясняват още лекарите, въпреки че тя е сред първите симптоми на това състояние.

Болка в Гърба

Дискомфортът се появява заради изменения, които са се появили в меките тъкани около ставите и костните хрущяли. Болките обикновено се разпростират към крайниците.

Освен болка се появяват и смущения в кръвоносния и нервен апарат на тялото, случва се и да се образуват подутини, заради възпаление, което се е получило около шипа. Някои хора имат и мускулни крампи.

Ошипяването в медицината се нарича екзостоза и според данни това е най-често срещаната аномалия на скелета. Шиповете са с различна големина – някои от тях са съвсем малки, други могат да се видят с просто око, по тялото се появява кожен релеф.

Смята се, че основните причини за появата на това заболяване са наследствени. Възможно е появата на шиповете да е свързана с начина на живот на човек, например причинители могат да са лошата двигателна култура, неправилната стойка и др.

Други причини за появата на шиповете могат да бъдат травми, както и напредването на възрастта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest