ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Повишена перисталтика

Повишена перисталтика

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190329
Корем
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Повишената перисталтика на червата представлява зачестено изхвърляне на изпражненията, като понякога те могат да са с увеличено водно съдържание. Състоянието може да е причинено от хранене с повече плодове и зеленчуци или от непоносимост към определи храни.

То също така може да е страничен ефект от приема на някакви лекарства, но може да е признак и за сериозно заболяване. Този симптом се среща както при възрастни хора, така и при малчугани. При наличие на такъв проблем, може да се усеща дискомфорт в коремната област, подуване, напрегнатост. Обикновено състоянието е придружено и с газове.

Симптоми при повишена перисталтика

При повишена перисталтика наблюдаваме учестеното изхождане - обикновено по повече от 3 пъти на ден. Ако е налице диария, това би могло да доведе до загуба на течности и електролити в организма. Друг специфика, с която се характеризира повишената перисталтика, е промяната на цвета на изпражненията.

Може да се долови и промяна в тяхната миризма. Усиленото изхождане нерядко е придружено от повръщане, висока температура, безапетитие и жажда. Забелязват се още неприятен ацетонов дъх, намалена еластичност на кожата, изсъхване на устните, облагане на езика, изпъкване на някои черти на лицето. Това състояние може да продължи от няколко дни до седмици. Добре е обаче още в началото да се вземат мерки и да се потърси медицинска помощ.

Причини за повишена перисталтика

Както стана ясно в началото, повишената перисталтика може да се дължи на редица причини. Ето и някои от тях:

Повишена перисталтика

Лактозна непоносимост - това е състояние, при което се наблюдава недостиг в производството на ензима лактаза (или дефицит). В резултат на това при приема на мляко или млечни продукти се наблюдава повишена перисталтика, коремни болки и отделяне на газове.

Болест на Грейвс - това състояние се явява автоимунно заболяване на щитовидната жлеза. То се получава вследствие на нейната повишена дейност. Проявява се чрез уголемяване на жлезата, усилено сърцебиене, повишена перисталтика и други симптоми.

Болест на Крон - това е хронично възпалително заболяване, което се свързва с наличието на язвени промени в храносмилателния тракт. Появява се най-вече в периода между 15-тата и 40-тата година на пациента. Разпознава се по симптоми като коремни болки, обща отпадналост, безапетитие, диария.

Синдром на раздразненото дебело черво - болестта се изразява в нарушение на чревния мотилитет. Позната е по цял свят, но като цяло от нея страдат повече дамите, на възраст от 30 до 50 години. Заболяването е причинено от стрес, психични проблеми и непоносимост към дадени хранителни продукти.

Малабсорбция - представлява състояние, при което хранителните вещества не се абсорбират от храната по време на хранене. Това води до дефицит на минерали, витамини, протеини и други хранителни вещества, които са важни за правилното развитие на нашия организъм. Състоянието е причинено от непоносимост към храни, чернодробни заболявания, паразитни заболявания или др. При него се наблюдават подуване на корема, повръщане, често отделяне на обемисти изпражнения.

Пост-инфекция - това е състояние, което се проявява след развитие на вирусни, бактериални или паразитни инфекции. При него се наблюдава общо неразположение и диария.

Рак на дебелото черво - представлява заболяване, при което се образуват туморни клетки в съответния орган. Състоянието се характеризира с подуване, гадене, запек или пък по-учестено изхождане. Понякога при него се наблюдава кръв в изпражненията.

Диагностициране на повишена перисталтика

Диагностицирането на заболяването се осъществява с помощта на лекарско лице, което прави анализ на гореспоменатите симптоми и разговаря подробно с пациента относно неговите усещания. След извършване на преглед в клинична среда и провеждане на фекален тест се установява и причината за повишената перисталтика. След това се предприемат действия по овладяване на идентифицираното заболяване.

Дюли

Лечение на повишена перисталтика

В зависимост от първопричинителя на повишената перисталтика се предприемат различни мерки. Лечението може да се осъществи само чрез налагане на специфична диета или чрез изключване на само един вид храна от менюто на пациента. Може обаче да се наложи употребата на антибиотици, ако е изолиран бактериален причинител. Приемат се също така витаминозни комплекси, които да помогнат на болния по-бързо да се справи със заболяването. Ако е налице диария, се предписват абсорбенти, чиято задача е да сгъстят изпражненията. Те се приемат перорално.

Народна медицина при повишена перисталтика

Според народните лечители учестеното изхождане може да бъде възпрепятствано с помощта на различни билки. Най-много се препоръчват растенията, в които има танини. Това обикновено са билки от семейство Букове, Върбови, Розоцветни, Лападови и др.

При повишена перисталтика се народните лечители препоръчват настойки от камшик, трънка, градинска чубрица, бял равнец, лайка, джоджен. Леки форми на проблема могат да бъдат решени още благодарение на отвара с орехи (по-точно зелената обвивка), а също и с отвара от ориз, запарка от живовляк и др. Препоръчва се и похапване на дюли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest