ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Респираторни заболявания

Респираторни заболявания

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190396
Астма
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Респираторните заболявания представляват състояния, засягащи дихателната система. Те биват остри и хронични. Острите респираторни заболявания протичат сравнително по-леко и продължава две или три седмици.

Хроничните респираторни заболявания се проявяват регулярно през определен период от време, като техните симптоми могат да се наблюдават в продължение на няколко месеца. И в двата случая респираторните заболявания могат да доведат до фатален край, ако не бъдат лекувани.

Причини за респираторни заболявания

Причините за поява на респираторно заболяване могат да са най-различни. Много често те са свързани с околната среда и замърсения въздух. Влошеното качество на живот, недохранването и ниската хигиена също биха могли да станат причина за поява на някои от тях.

Тяхното развитие може също така да е повлияно от някои лоши навици като употреба на алкохол, тютюнопушене и прием на наркотични вещества. От друга страна, голяма част от хората са наследствено предразположени към дадено респираторно заболяване, така че шансът то да се прояви, дори и при пребиваване в здравословна среда, пак остава.

Симптоми при респираторни заболявания

Макар и различни респираторните заболявания често протичат с едни и същи симптоми. Тези състояния се характеризират с кашлица, висока температура (около 38-40 градуса), задух, запушен нос, отпуснатост, трудно дишане, замаяност, гърлобол, отделяне на секрети от носа, отделяне на храчки, уголемяване на сливиците, подуване на лимфните възли. По-рядко могат да са налице и симптоми като зачервяване и подпухналост на лицето, парене на очите, замъглено зрение, конюнктивит, диария, лош дъх, втрисане и др.

Видове респираторни заболявания

Респираторните заболявания са много и различни. Те засягат както децата, така и възрастните. Еднакво повлияни от тях са и мъжете, и жените. Вижте няколко от тях, с които се сблъскваме най-често:

Респираторни заболявания

Астма - състоянието представлява хронично възпаление на бронхите. То се разпознава по променлива повтаряща се симптоматика. Обикновено протича с кашлица, стягане в гърдите, диспнея, хриптене и др. Астмата може да е причинена от различни фактори. Понякога тя се свързва с фамилна обремененост, а друг път - с околната среда.

Сенна хрема - състоянието е алергична реакция на организма, и по точно на горните дихателни пътища към алергени. Сенната хрема се проявява през определен период от време, най-често през пролетта, когато разцъфтяват дърветата. Понякога хората, страдащи от сенна хрема, могат да са чувствително още към прах, гъбични спори и косми от животни. Сенната хрема е съпроводена с кихане, запушен нос, зачервяване и сълзене на очите, отделяне на секрети от носа, повишена телесна температура.

Ангина - представлява остро инфекциозно заболяване, което засяга сливиците. Протича с възпаление и увеличаване на лимфните възли. При ангина имаме болезнено усещане в долната част на гърлото, зачервени сливици (по тях може да се появи и гной), висока температура, отпадналост, главоболие, кашлица, запушено нос, болки в ушите, болки в тялото и др.

Бронхит - представлява възпаление на белия дроб. Бронхитът може да бъде остър и хроничен. Заболяването се появява вследствие на вируси или има бактериален произход. Може да се дължи и на дългогодишна употреба на цигари. Бронхитът протича с хрема, суха кашлица, болки в гърлото, висока температура, хрема и др.

Ринит - представлява възпаление на лигавицата на носа и носната кухина. Състоянието може да е причинено от настинка, бактерии и вируси, пребиваване в среда със силно замърсен въздух и др. В зависимост от произхода си бива: алергичен, инфекциозен и невровегетативен.

Рак на белия дроб - се нарича появата на злокачествено образувание, повлияно от деградиране или изграждане на бронхиалните клетки. Този вид рак се развива обичайно в лигавицата на бронхите, но може да стартира и от други зони на дихателната система. Според специалистите рискови фактори за заболяването са тютюнопушенето и дълго пребиваване в среда със замърсен въздух. Най-честите признаци на този вид заболяване са наличие на кръв в храчките, задух, тежест в гърдите, упорита кашлица, болки в костите, висока температура и др.

Диагностициране на респираторни заболявания

За да се открие и диагностицира едно респираторно заболяване, трябва да се извърши преглед от медицинско лице. По правило диагнозата се поставя на основата на характерната клинична картина.

Кашлица

Разбира се, за да се установи заболяването, може да се наложи пускането на лабораторни изследвания. За целта се взема назален и фарингеален секрет. По този начин може да бъде открит първопричинителят на заболяването.

Ако състоянието е по-сериозно се назначават кръвни изследвания, бронхиален лаваж, медиастиноскопия с биопсия на лимфни възли и др.

Лечение на респираторни заболявания

Лечението на различните респираторни заболявания включва разнообразни стъпки. Ако заболяванията протичат леко, те се лекуват с прием на сиропи, медикаменти за по-лесно отхрачване, много топли течности, витаминозни комплекси и богата на хранителни вещества храна.

Ако състоянието е по-тежко, медицинските лица предписват препарати, антибиотици и специализирани терапии. За да се елиминира състоянието (ако е остро) или поне за да се облекчат симптомите (ако е хронично), се налага промяна в някои навици, отказ от тютюнопушене и преминаване към по-природосъобразен начин на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни