ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Заболявания на пикочния мехур

Заболявания на пикочния мехур

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190301
Заболявания на пикочния мехур
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Заболяванията на пикочния мехур представляват неприятни и болезнени състояния, които засягат мускулест орган, намиращ се в долната част на корема. Пикочният мехур е отговорен за складирането на отделената от бъбреците урина, както и за освобождава тялото от тази течност в подходящ момент. Този орган се състои от дъно, тяло, шийка и връх и се характеризира с вместимост за урината от около 500-700 см3.

Причини за заболявания на пикочния мехур

Неприятните състояния, свързани с пикочния мехур, могат да се дължат на различни причини. Понякога, особено при жените, те могат да се дължат на нервни кризи, превъзбуденост, нервна слабост, истерия и др. Друг причинител на неразположение в пикочния мехур може да е някакво коремно страдание или възпаление на половите органи, особено при жените.

Нерядко неприятните процеси, обхващащи пикочния мехур, се дължат на лоша хигиена и нередовно изпразване на урината. Състоянията могат да се дължат още на камъни или пясък в бъбреците, инфекция, простуда, прием на люта и кисела храна, седящи студени бани, прием на развален алкохол и др.

Симптоми при заболявания на пикочния мехур

Симптомите при заболяванията на пикочния мехур могат да са най-различни. В общия случай налице са признаци като болезнено уриниране, парене по време на уриниране, задържане на урината, потъмняване на урината, кръвопикаене, напикаване, спазми на пикочния мехур, чести позиви за уриниране, невъзможност за уриниране и много други.

Цистит

Видове заболявания на пикочния мехур

Заболяванията на пикочния мехур определено са много и от нееднородно естествено. Някои от тях засягат повече жените, а други - мъжете. Едни са не толкова сериозни и могат да се повлияят много лесно, но лечението на други изисква голямо внимание и по-сложни манипулации. Вижте и тези от тях, които по-често застрашават здравето ни:

Слабост на пикочния мехур - това е състояния, което е повлиявано основно от нервна слабост. Характерно е най-вече за нежната половина на човечеството. Характеризира се с чести позиви за уриниране, дори и в мехура да има съвсем малко количество течност. Засегнатите лица усещат болки, дискомфорт в зоната на пикочния мехур. Не е изключено да е налице и неволно изпускане на урината.

Камъни в пикочния мехур - това състояние се наблюдава, когато слезлите от бъбреците песъчинки или камъчета се задържат в пикочния мехур. Това от своя страна води до напластяване на соли около тях. Процесът е характерен най-вече за хората на средна възраст, както и за по-възрастните лица. Понякога пациентите нямат особени усещания, които да подсказват за състоянието, а друг път налице болки в корема, задържане на урината, прекъсване на уринирането и др.

Възпаление на пикочния мехур (цистит) - представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Може да бъде остър или хроничен. Често пъти е причинен от инфектиране с болестни микроорганизми. Заразяването може да стане по съседство с половите органи. Инфекцията обаче може да е и вследствие на неправилно извършена манипулация. Състоянието може да е повлияно от наличие на бъбречни камъни, застой на урина в пикочния мехур, възпаление на бъбречната чашка и др. Проявява се с уриниране в малки количества, болки и парене при уриниране, дискомфорт и болезненост в долната част на корема.

Взрив на пикочния мехур - това състояние рядко е причинено от извънредно разширяване на пикочния мехур (при задържане на урина). По-често то е вследствие на външно влияние, удар в областта на корема. Засегнатото лице усеща жестоки болки и губи съзнание.

Парализа на пикочния мехур - това също е много тежко състояние и се характеризира с невъзможност да бъде освободена насъбралата се урина. Причинено е от различни фактори, включително болести на главния и гръбначния мозък.

Рак на пикочния мехур

Рак на пикочния мехур - представлява злокачествен процес, при който папиларен тумор се развива към кухината на корема и се съединен с органа благодарение на краче. Среща се повече при мъжете, отколкото при жените. В началото не са налице кой знае колко признаци за протичане на този злокачествен процес. Постепенно се появява кръв в урината, трудност при изпразване на пикочния мехур и др. Ако не се вземат мерки навреме, състоянието може да причини фатален край.

Диагностициране на заболяванията на пикочния мехур

Заболяванията на пикочния мехур могат да бъдат много сериозни, ето защо още при най-малката проява на изброените вече симптоми трябва да се потърси мнение на компетентно лице. Поставянето на адекватна диагноза се осъществява след извършване на лабораторен и микробиологичен анализ на урината. Лекарят назначава и ехография на пикочния мехур и микционна урография. Ако състоянието е кризисно се назначава компютърна томография и други изследвания.

Лечение на заболяванията на пикочния мехур

Лечението на заболяванията на пикочния мехур е различно и се определя от спецификацията на конкретното състояние. Ако то не е много сериозно, може да бъде излекувано с прием на повече течности, най-вече билкови чайове, преминаване към вегетарианска диета, правене на топли бани и временно ограничаване на половите контакти. При по-сериозни състояние лекарите предписват антибиотици и назначават специфични манипулации. Ако пикочният мехур е сериозно пострадал, се налага и оперативна намеса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest