ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Инфекции на пикочния мехур

Инфекции на пикочния мехур

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Инфекции на пикочния мехур
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Пикочният мехур представлява кух мускулест орган, който е разположен в долната част на корема. Функцията му е да складира отделената от бъбреците урина и в удобен момент да я отведе извън организма. Пикочният мехур има вместимост за урина около 500-700 куб. см.

Пикочният мехур се състои от тяло, дъно, връх и шийка. Дъното е най-широката, разположена надолу и назад част на пикочния мехур. Тялото е разположено напред и нагоре от основата, шийката е мястото на прехода на тялото на пикочния мехур в уретрата. Върхът е завършващата заострена част на тялото върху предната коремна стена.

Инфекциите на пикочните пътища са бактериални инфекции, които засягат част от пикочните канали. Когато засягат долните пикочни пътища, това са инфекции на пикочния мехур (цистит и уретрит), а когато засягат горните пикочни пътища, заболяването е познато като пиелонефрит.

Инфекциите на пикочния мехур и пикочните пътища като цяло се срещат много по-често при жените, отколкото при мъжете. Половината от жените претърпяват поне една инфекция от подобен тип в живота си. Инфекциите на пикочния мехур често се повтарят, а рисковите фактори включват женската анатомия, половите контакти и история на заболяването в семейството.

Видове инфекции на пикочния мехур

Цистит – най-често срещаната инфекция на пикочния мехур. Типичните симптоми при цистита включват често уриниране, при което има силна болка; усещане за натиск в долния таз.

Показателно за бактериалната инфекция на пикочния мехур е наличие на кръв, неприятна миризма и потъмняване на урината. Не е изключено засегнатият да усеща обща отпадналост и неразположение, повишена температура.

Циститът е по-често срещан при жените, защото те имат по-къс пикочен канал и бактерии от външната среда по-лесно достигат до пикочния мехур.

От цистит страдат най-често жени, които имат вагинални инфекции; такива с недостатъчна или твърде голяма интимна хигиена; с променлив сексуален партньор; бременни и жени в менопауза; болни от диабет – те са с понижен имунитет и са с наличие на захар в урината, което допълнително улеснява размножаването на бактериите.

При мъжете циститът е по-рядък, но е възможно да протече по-сериозно, защото е възможно да е причинен от инфекция на простатата – простатит. Лечението на цистит при мъжете е болезнено.

Уретрит – възпаление на уретрата (каналът, който изнася урината от пикочния мехур извън тялото). Уретритът се среща по-често при мъже, отколкото при жени, като най-големият процент на засегнати са между 21 и 30-годишна възраст.

Бъбреци

Рисковите групи за развитие на уретрит са имащите повече от един интимен партньор, както и сексът без предпазни средства. Полово-предаваните болести са най-значимите причини за уретрита. Други възможни причини са реактивен артрит, травми на външните полови органи, химическо дразнене, причинено от лосиони и сапуни.

Симптоми при инфекции на пикочния мехур

Симптомите при цистита включват парене по време на уриниране, често и болезнено уриниране, кръв в урната, дискомфорт, повишение на температурата. Симптомите при уретрита се изразява в парене и кръв в урината; парене и сърбеж по главата на пениса, както и изтичане на бял секрет. При жените, които страдат от уретрит, се наблюдават болки и често уриниране, невъзможност за задържане на урината, втрисане и повишена температура, необичаен вагинален секрет.

Диагностициране на инфекции на пикочния мехур

Диагностицирането на цистита не затруднява лекарите, защото специфичните му симптоми веднага отвеждат специалиста към диагнозата. Уретритът изисква снемане на анамнеза и провеждане на физикален преглед.

Търсят се болки в областта на тестисите и пениса при мъжете, докато при жените се търси болезненост в областта на малкия таз и уретрата, както и наличие на секрет от нея. Тестовете, които могат да подпомогнат диагнозата, са кръвни изследвания, изследване на проба от урината, изследване на секрет от уретрата.

Лечение на инфекции на пикочния мехур

Циститът се лекува сравнително лесно, но не е изключено да рецидивира. Прилага се терапия с противовъзпалителни, антибактериални и обезболяващи средства. От менюто трябва да се изключат пикантните храни и същевременно да се увеличи приемът на течности. Неправилното и ненавременно лечение на цистита може да доведе до хронифициране на заболяването. Билките, които биха могли да облекчат цистита, са червена боровинка и мечо грозде.

Лечението на уретрита се изразява в прием на медикаменти, които елиминират инфекцията. Продължителността на лечението може да трае от 1 ден до 1 месец. Ако не се лекува навреме и продължи над 1 година, се нарича вече хроничен и антибиотичното лечение е различно. По време на уретрит и цистит трябва да се избягват сексуалните контакти, както и да се спазва висока лична хигиена.

В случаи че инфекциите на пикочния мехур не се лекуват, е възможно развитието на тежки усложнения, някои от които са възпаление на околните тъкани, некроза или дори остра бъбречна недостатъчност.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest