ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да се предпазим от пневмония

Как да се предпазим от пневмония

Пневмония
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Пневмонията е възпалително заболяване на белите дробове, което може да засегне различни участъци на единия или двата дроба. Заразяването става най-често по въздушно-капков път, предупреждават специалистите. Най-уязвими от заболяването са децата, както и възрастните хора. Заразяването може да е причинено от гъбички, бактерии или вируси.

В никакъв случай не бива да подценявате това заболяване. Ако не се лекува правилно, ще се появят усложнения, а според данни около 5 на сто от случаите на пневмония завършват със смърт. При липса на лечение може да се достигне до бъбречно увреждане, предупреждават учените.

При по-тежки случаи е желателно пациентът да постъпи в болница, защото венозното вливане на антибиотици ще подобри състоянието му по-бързо. Освен това в болнична обстановка пациентът е постоянно наблюдаван и могат бързо да се вземат мерки, ако се усложни.

Как да се предпазим от пневмония?

На първо място, трябва да се вслушаме в до болка познатите съвети – трябва да се обличаме добре през зимата, да ограничим контактите с болни хора, да не стоим на течение.

Бактерия Пневмония

Заболяване като пневмонията възниква най-често след преболедувана и неизлекувана настинка, грипно състояние, инфекция на горните дихателни пътища. Поддържайте имунитета си висок, особено през студените месеци – приемайте повече витамини.

Хранете се със силна храна и не подценявайте и най-малкия симптом, който се появи, защото пневмонията, хваната навреме, се лекува по-бързо и по-успешно. Някои специалисти препоръчват ваксина – тя е вписана в имунизационните календари на децата. Възрастните хора обаче също са съветвани да се ваксинират – особено тези над 65-годишни.

Лекарите смятат, че ваксината е подходяща и за хора, болни от диабет, с хронични белодробни заболявания, онкоболни, с бъбречна недостатъчност.

Преболедуваната пневмония на крак почти винаги причинява усложнения – това е заболяване, което изисква адекватна лекарска намеса и специални медикаменти за излекуването му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest