Напрежение в ануса

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190301
Анус
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Напрежението в ануса представлява симптом, който може да подсказва за наличието на различни състояния, свързани с външния отвор на ректума. За него отговарят два мускула, известни като сфинктери. Основната функция на ануса е участие в процеса на изхвърляне на фекалната маса.

Налягането, което се заражда, когато ректумът е пълен с изпражнения, ги предвижда към стените на аналния канал. Преминаването на фекалната маска се контролира и от съкращенията на мускулите на коремните и тазовите стени.

Анусът обаче може да има участие не само в отделянето на фекалната маса, но и в сексуалността. Това се дължи на факта, че той разполага с множество нервни окончания и при мнозина се явява ерогенна зона. Насладата се обуславя от стената, която разграничава ректума от вагината /при дамите/ или пък от простатата /при мъжете/.

За проникващия в ануса партньор това може да се окаже голямо удоволствие, но при неправилни и резки движения, това може да доведе до дискомфорт в тази зона на получаващия партньор. Ето по тази причина на този вид сексуален акт невинаги се гледа с добро око и в някои култури дори се забранява.

Причини за напрежение в ануса

Както вече стана дума, причините за напрежението в ануса могат да са от различен характер и произход. Една от честите причини за поява на този симптом е наличието на вътрешни хемороиди.

Вътрешните хемороиди представляват подуване или нагъване на нормално съществуващи вени в ануса. Нерядко те се възпаляват и предизвикват редица оплаквания, сред които е напрежението във външния отвор на ректума.

Науката все още не може да назове точната причина за образуването на хемороиди. Смята се обаче, че състоянието е повлияно от нередовно изхождане, наличие на запек или чества диария, прием на нездравословна храна, регулярна консумация на пикантни хранителни продукти, злоупотребата с алкохол.

Други фактори, повлияващи появата на хемороиди са наследствената обремененост /слаби стени на ректума/, затлъстяването, липсата на физическа активност, крайното обездвижване, хроничната кашлица, бременност, вдигане на тежки предмети и др.

Това състояние засяга голяма част от хората по света. Вътрешни хемороиди имат както мъжете, така и жените. Обикновено голяма част от засегнатите лица не разбират за състоянието си, тъй като то не води до поява на оплаквания. Ако не отшуми обаче, се появяват сигнали като напрежение, парене и диксмомфорт. При по-сериозни вътрешни хемороиди е налице и кървене. Кръвта се забелязва по изпражненията, по тоалетната хартия или по тоалетната чиния.

Напрежението в ануса, придружено от болки, може да е признак и за наличие на така наречения анален абсцес, явяващ се гнойно възпаление на тъканите в тази област. Инфекцията стартира в жлезите, намиращи се в аналния канал. Напрежението и дискомфортът се засилват при движение, изхождане и седене.

Хемороиди

Понякога напрежението в ануса може да се дължи и на породил се рак на ануса. Той представлява злокачествено образуваниe, засягащо тъканите на ануса. Специалистите смятат, че това състояние може да има връзка с инфектирането с човешкия папилома вирус, аналния секс, тютюнопушеното и др. Заболяването засяга както мъжете, така и жените. Освен чрез напрежение в ануса се проявява още с анално кървене и сърбеж.

Причини, които могат също да породят дискомфорт в тази зона, са запек, похапване на суха или пикантна храна, травма при анален секс, наличие на вътрешни кондиломи и др. Тъй като напрежението в ануса е симптом, с твърде нееднороден произход, е добре след появата му да бъде проведена консултация със специалист.

Диагностициране на напрежение в ануса

При напрежение в ануса пациентите обикновено биват насочвани към хирург-проктолог. Лекарят осъществява преглед в аналната област. Тази манипулация не би трябвало да е болезнена, но във всеки случай причинява известно неудобство.

След като специалистът огледа аналната област, той преминава към така нареченото анално туширане. При този процес лекарят поставя показалеца си в ректума, за да провери за настъпили промени в тази зона.

За да се посочи точна диагноза, може да се наложи назначавани на кръвни изследвания или употреба на специализирана апаратура.

Лечение на напрежение в ануса

В зависимост от идентифицираното състояние лекарят съставя план за лечение. Той може да включва процедури като правене на седящи бани, компреси, прием на витамини. В по-сложните случи се преминава към оперативна намеса, терапии с лазер и др.

Профилактика при напрежение в ануса

Съществуват много начини, които да ни помогнат да се предпазим от появата на напрежение в ануса и по-точно от състоянията, свързани с този симптом. На първо място трябва да спазваме отлична хигиена. Измиването на ануса винаги трябва да става със специален деликатен сапун. Забърсването с тоалетна хартия трябва да е внимателно и непричиняващо натиск и наранявания.

Рязкото проникването с полов член или секс играчка в ануса може да причини сериозни наранявания, ако не се извършва с помощта на специални средства като лубрикант. Ето защо подобен тип действия трябва да се избягват.

Спортът и храненето също биха могли да ни спестят това неудобство. Не забравяйте да се движите повече и да се придържате към разнообразно и балансирано меню, без да наблягате на лютите и сухи храни.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
15.06.2019 16:58
При парене в областта на ануса и неконтролируемо изпускане на газове каква може да е причината?
6
0
Анонимен
Анонимен
15.06.2019 14:40
Какво трябва да се направи ако усещаме къркорене от областта на ануса?
3
0