Хепатоспленомегалия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Хепатоспленомегалия
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Черният дроб е изключително важен орган от храносмилателната система, чиито функции са да подпомага храносмилателните процеси, производство на жлъчка, пречистване на токсините от кръвта, производство, съхранение и освобождаване на холестерол и мазнини, както и много други важни функции.

В нормално състояние ръбът на черния дроб се опипва в дясното подребрие при издишане след дълбоко вдишване.

Слезката от своя страна представлява орган на лимфната система и има особено значение за имунната защита и поддържането на здрави кръвни клетки. Слезката е важен орган, който се влияе от заболявания на кръвта, черния дроб и имунната система.

Състоянието на уголемена слезка се обозначава като спленомегалия. Едновременното увеличение на слезката и черния дроб се нарича хепатоспленомегалия.

Причини за хепатоспленомегалия

Сред най-често срещаните причини за възникването на хепатоспленомегалия са автоимунен хепатит, цироза, бруцелоза, лимфом, левкемия, сфероцитоза. Други възможни причини са запушване на жлъчните пътища, хепатит С, синдром на хроничната умора и някои специфични заболявания.

Хепатопсленомегалията се среща по-често при деца. При новороденото най-големият орган е именно черният дроб – той съставя около 4% от неговата телесна маса, докато при възрастните е едва 2%.

Хепатоспленомегалията при деца може да се дължи на наличие на общ болестен процес. Болестните процеси могат да се обобщят като кръвни заболявания, паразитози и инфекции, метаболитни и дегенеративни заболявания, малигнени заболявания, жлъчен застой, колагенози и циркулаторни нарушения.

Инфекциите и паразитозите, които могат да станат причина за увеличение на черния дроб и слезката, са хроничен или остър вирусен хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, ехонококоза, мононуклеоза и др.

Хепатоспленомегалията се наблюдава при повечето от системните малигнени заболявания, каквито са левкемията и лимфогрануломатозата. Възможно е хепатомегалията (увеличението на черния дроб) да се дължи на метастази от първичен тумор.

Колагенозите (васкулит, системен лупус еритематозус, дерматомиозит, синдром на Сьогрен) в детска възраст почти винаги ангажират както черния дроб, така и слезката. Макар и в по-малки размери хепатоспленомегалията се развива и при ревматоиден артрит и дисеминиран лупус.

По правило всички хронични хемолитични анемии са придружени от хепатоспленомегалия. Други анемии също могат да доведат до уголемяване на двата органа.

Черният дроб се увеличава при всички остри промени от инфекциозно-токсично или токсично естество. Такива са отравяния с гъби, остри чревни инфекции, чернодробна цироза.

Симптоми при хепатоспленомегалия

Хепатоспленомегалията може да се характеризира с различни симптоми, защото причините за възникването на състоянието са разнообразни. Едни от най-характерните прояви на увеличен черен дроб и слезка са често хълцане, гадене и повръщане, втрисане и повишаване на температурата, лесно кървене, опипване на маса в областта на корема, храносмилателни проблеми, пожълтяване на кожата и очите.

В по-тежко състояние на хепатоспленомегалията симптомите могат да бъдат много по-тежки. Един от най-сериозните е кратка загуба на съзнание или объркване. Веднага трябва да се потърси медицинска помощ.

Диагностициране на хепатоспленомегалия

Диагностицирането на хепатоспленомегалията не представлява особена трудност. Прави се палпация и перкусия, може да се открие и чрез ехография. Перкусията представлява диагностичен метод, при който чрез леко почукване по повърхността на тялото се придобива представа за състоянието на подлежащия орган – в случая черен дроб и слезка.

От голямо значение за диагностичния процес е и съотношението между хепатомегалия и спленомегалия. Назначават се кръвни и редица други изследвания, докато се потвърдят причините за възникване на хепатоспленомегалия.

Лечение на хепатоспленомегалия

Необходимо е да се знае, че лечението на хепатоспленомегалията зависи от основното заболяване, което е причинило уголемяването на черния дроб и слезката. Те могат да възвърнат своите нормални размери, след като основната причина е излекувана.

Сама по себе си хепатоспленомегалията не е заболяване, а симптом за наличие на такова. Следователно при възникването ѝ веднага трябва да се потърси лекарска помощ. Някои от заболяванията, които предизвикват хепатоспленомегалията, са много сериозни, затова навременната диагностика и правилното лечение могат да са ключов фактор в спасяването на живота на болния.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Препоръчано

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати