Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Хронични бактериални инфекции

Хронични бактериални инфекции

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k190113
Хронични бактериални инфекции
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Хроничните бактериални инфекции представляват хронифицирани състояния, които не протичат остро и могат да бъдат от най-разнообразен характер. Те се разпознават по интензивността на болестните етапи и времето на протичане. Освен това съществуват и промени в клиничния ход. Обикновено хроничните бактериални инфекции се различават от острите по това, че продължава няколко седмици или месеци.

Нерядко състоянието може да се наблюдава години наред или дори до края на живота. Интересното при този вид инфекции е, че някои от тях се появяват през определен период от време, а понякога дори години, след като даденият здравословен проблем е бил разрешен.

Причини за хронични бактериални инфекции

Причините за хронифициране на бактериалните инфекции могат да са от различно естество. В някои случаи причините се крият в самите микроорганизми или имунния статус на засегнатия. Казано иначе, някои от бактериите имат свойството да пораждат по-дълги инфекции в организма, в който попаднат. Понякога хроничната инфекция се появява след остър възпалителен процес, но пък не е изключено да се породи и без някаква специфична остра проява.

При това състояние бива засегнат тъкан или определен орган. Бактериите изменят вътрешната си среда, за да се справят с условията, в които съществуват и в крайна сметка успяват да окажат влияние върху значими имуннорегулаторни механизми.

Впрочем статусът нашата имунна система също е значение при появата на една хронична бактериална инфекция. Ако имунната защита на организма ни е намалена, то не е изключено такова състояние да се развие след отшумяване на първичната остра инфекция.

Хронична вирусна инфекция може да се придобие и по още един начин. Ако една остра инфекция не бъде лекувана правилно или ако изобщо не бъде повлияна навреме, тя става хронична. Ето защо при наличие на дадено оплакване трябва незабавно да се потърси медицински специалист.

Видове хронични бактериални инфекции

Съществува голяма гама от хронични бактериални инфекции. Една такава е туберколозата. Това заболяване с хронично-редицивидиращ характер засяга основно белия дроб, но може да възпрепятства костите, ставите, кожата, централната нервна система и др. Заразяването с бактерии, причиняващи туберколоза, става по въздушно-капков път.

Виновникът за появата на туберколоза е бацил, наречен Mycobacterium tuberculosis. Активната туберколоза се проявява с отделяне на кървави храчки, упорита кашлица, висока температура (от 38 до 40 градуса), нощно потене, спонтанна загуба на тегло. Голяма част от хората развиват туберколоза заради лошото качество на живот, недохранването, стреса, тютюнопушенето, заслабения си имунитет или заради заболяване, прекарано преди това.

Лаймската болест също може да хронифицира. Лаймската болест представлява инфекциозно заболяване, за което са отговорни поне четири различни вида бактерии. Заразяването с тази болест става най-вече след ухапването от кърлежи, макар че има данни някои бълхи също да са преносители. Първите сигнали, подсказващи за наличието на заболяването, са втрисане, депресия, главоболие.

Болестта обикновено протича в няколко стадия и ако не се открие навреме или ако не се лекува правилно, хронифицира. С течение на времето тя започва да засяга ставите, сърцето, лимфната и централната нервна система. По-нататък заразеното с лаймска болест лице усеща перманентна умора, слабост на мускулите, лош тонус, слаба памет, тръпнене и бодежи в крайниците, задух и др.

Хронични бактериални инфекции

Друга болест, която може да хронифицира е гонореята, известна още като трипер. Тя се пренася след полов контакт без предпазни средства или по време на раждане (от майка на бебе). Инкубационният период на болестта е от три до пет дни.

Първоначално състоянието протича с болки при уриниране, поява на жълто-зелен гноен секрет, болезнена ерекция, дискомфорт в областта на половите органи, вагинално течение при жените. При нелекуване заболяването хронифицира, симптомите могат да затихнат, но инфекцията продължава да е налице. Хроничната гонорея може да стане причина за сериозни възпаления на половите органи и да доведе до стерилитет.

Диагностициране на хронични бактериални инфекции

Диагностицирането на хронични бактериални инфекции може да се осъществи само и единствено с помощта на лекар, като в зависимост от симптомите, които са налице, болният се препраща към нужния специалист. В последствие медицинското лице разговаря с болния за сигналите, които той забелязва, а също и за заболяванията, които е преболедувал. В зависимост от първичния преглед се назначават кръвни изследвания и допълнителни манипулации.

Лечение на хронични бактериални инфекции

След поставяне на диагнозата, лекарят назначава специализиран курс на лечение, който обикновено протича много време и изисква търпение. За съжаление, някои от хронични бактериални инфекции не могат да бъдат напълно отстранени, но пък с помощта на приеманите антибиотици и други медикаменти, пациентът успява да поддържа нормален начин на живот, без да има сериозни оплаквания.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest