ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Изтръпване на крайниците

Изтръпване на крайниците

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190372
Изтръпване на крайниците
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Изтръпването на крайниците, или така нареченото мравучкане по ръцете и краката, е едно доста често срещано оплакване. То се среща във всяка една възраст и при двата пола. Неприятното усещане може да е предизвикано от нещо съвсем безобидно като небалансирана стойка например, отговорна за притискането на крайниците. Същевременно обаче това мравучкане може да е и симптом, сигнализиращ за наличието на сериозно заболяване.

Изтръпването на крайниците се проявява по различни начини. То може да бъде моментно или продължително. Може да се усеща през деня или през нощните часове. Може да е налице по време на движение или докато тялото е в покой. Могат да изтръпват само горните крайници или само долните.

Когато изтръпването е признак за заболяване, заедно с него се проявяват и други симптоми. Така например освен мравучкането се усеща болки, хипотрофии, намален мускулен тонус, оток, неврози, депресии, треперене, проблеми със зрението, загуба на координация и др.

Ако при наличие на често изтръпване на крайниците болният не потърси лекарска помощ, могат да настъпят още по-големи смущения, изтръпването да се разнесе към центъра на тялото, да се появи и болезненост, пациентът да започне да усеща болки и скованост и неговата трудоспособност да бъде нарушена.

Причини за изтръпване на крайниците

Изтръпването на крайниците много често се дължи на така наречената дискова херния. Това заболяване засяга гръбначния стълб. При него се нарушава външния фиброзен пръстен на междупрешленните дискове, което пък води до деформация на меката централна час и до нейното навлиза в гръбначномозъчния канал. Така бива притиснати структурите, намиращи се в него.

Дискова херния може се образува на всяко дискче в гръбначния стълб, като освен изтръпване състоянието поражда и болезненост в кръста или в краката, смущения в походката, болка при кашлица, мускулни спазми, шийна болка, намалено либидо, намалена сетивност в крайниците и др. Дискова херния обикновено засяга хората на възраст между 30 и 50 години. Застрашени са най-вече лица, които упражняват професии, изискващи голямо физическо натоварване, рязко клякане и вдигане на много тежки предмети.

Изтръпване на ръцете

Синдромът на Рейно също е заболяване, което протича с мравучкане. Това състояние се свързва не само с изтръпване на крайниците, но с изменението на техния цвят - те най-често побеляват и стават след това със синьо-червени нюанси. При него е налице спазъм на артерии под въздействието на ниски температури или стрес.

Причините за появата на този синдром все още не са напълно ясни на науката, но се предполага, че той може да възниква и вследствие на друго заболяване. От синдрома на Рейно могат да страдат както мъжете, така и жените, но трябва все пак да отбележим, че според проучванията по-уязвим към него са дамите.

Не е за подценяване и ревматоидният артрит, явяващ се системна автоимунна болест, заради която е налице хронично възпаление на ставите. Заедно с това се наблюдават и много други изменения в тялото. Така например настъпват кожни, съдови и мускулни промени.

Усложнението на заболяването може да доведе до проблеми със сърцето или до остеопороза. Ревматоидният артрит може също така да засегне бъбреците, нервната система, белия дроб, очите и др. Общите сигнали за зараждащ се ревматоиден артрит включват депресия, лесна уморяемост, отпадналост, безсъние, загуба на памет и др.

Заболяването, което пък до голяма степен причинява мравучкане по горните крайници пък, се нарича Синдром на карпалния тунел. При това болестно състояние имаме притискане на средния нерв. То засяга и мъжете, и жените, които упражняват професия с често повтарящи се ръчни действия. Обикновено засегната е водещата ръката. Освен изтръпване на ръцете при този синдром се наблюдава още невъзможност за извършване на фини движения, болки в ръката, схващане, скованост, често изпускане на предмети и др.

Изтръпването на крайниците е характерно и при много други състояния, включително диабет, тунелна невропатия, алкохолизъм, дефицит на витамини и микроелементи, инсулт, лошо кръвообращение, разтягане, неврози, вирусни инфекции, множествена склероза и др

Диагностициране на изтръпване на крайниците

Консултация с невролог при изтръпване на крайниците

В случай че забележите повтарящо се изтръпване на крайници, без да сте заели неудобна поза, е желателно да се консултирате със специалист. Споделете своите оплаквания с невролог, като се постарайте да не спестявате нищо. Той ще прегледа внимателно засегнатите крайници и въз основа на дадената от вас информация ще ви бъде назначена комплексна терапия. При колебания в диагнозата могат да се назначат и по-специфични изследвания.

Лечение на изтръпване на крайниците

След като лекарят е установил точната причина за изтръпване на крайниците, се пристъпва към лечение. При по-леките случаи се налага прием на определени витамини, храна богата на полезни вещества, и евентуално приемане на билкови чайове. Също така се препоръчва изпълняване на различни комплекси от упражнения и мазане със сгряващи гелове.

Препоръчва се посещение на йога, масаж и басейни с минерална вода. Кинезитерапията също е отличен начин засправяне с мравучкането по ръцете и краката. При по-тежки състояния се назначават медикаменти, като може да се стигне и до оперативна намеса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest