ezine.bg»Статии»За Дома»Почистване»Приложения на белината

Приложения на белината

Почистващи препарати
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Качествата на белината са общоизвестни и всяка домакиня дори насън може да ви изреди поне няколко от ползите на вълшебния препарат. Намира приложение като 10-процентов воден разтвор за измиване на цокли, тоалетни и площадки, а като 5-процентов разтвор - за дезинфекция на дрехи и съдове.

Тя премахва петната от бялото бельо и дрехите. Между другото, малко хора знаят, че за предпочитане е да избелвате дрехите в студена вода, преди да ги перете.

Белината почиства идеално потъмнялата вътрешност на тенджерите или загорялото дъно на емайлираните тавички. Унищожава трънките, копривата и бурените, което е от огромно значение за хората, които поддържат градина. Но това съвсем не е всичко. Разредената или концентрирана белина има още много други приложения, които всеки от нас ежедневно открива.

Учените от Стандфордския университет са стигнали до извода, че силно разреден разтвор с белина спира стареенето на кожата и може да бъде в помощ на пациентите, преминали през химиотерапия. Разбира се, не е желателно да изпробвате тази теория у дома, тъй като е твърде вероятно да постигнете пагубни резултати.

Слабият разтвор на избелващото вещество дава резултат и срещу увреждания на епитела от прекомерното му излагане на слънчевите лъчи и срещу състаряването му. Оказва се, че белината действа противовъзпалително.

Чистене

Твърде вероятно е да не сте чували за ММС (Miracle Mineral Solution), но това е ново алтернативно лечение, което е абсолютен хит в САЩ и други страни.

Последователите му са убедени, че все някой ден американското „чудо“ ще съсипе всички фармацевтични тръстове и компании. Продуктът е сравнително отскоро у нас, но покрай обещанията да помогне и на най-безнадеждните случаи популярността му бързо нараства.

Особено сред хора, пред чиито заболявания официалната медицина е безсилна. Разтворът се предлага безпроблемно от български и чужди сайтове. Не е лекарство, не е хранителна добавка, а дезинфектант, който убива всички патогени.

Основната съставка на ММS е натриевият хлорид. 20 секунди след смесването му в равни количества с лимонена киселина (от една до три капки) се получава хлорен диоксид, който се разрежда веднага с половин литър вода. Веднага, защото хлорният диоксид е взривно вещество.

Изпива се на осем равни части за осем часа в рамките на деня. С две думи – пиете белина, разредена във вода. Редно е да се отбележи, че колкото и много привърженици да има по света този иновационен метод, противниците му съвсем не са по-малко.

Ако имате красива стъклена посуда с най-различни съдове и искате да ги сервирате на специална вечеря или пък вече сте го направили и ги прибирате обратно в шкафа, приберете ги в блестящ вид. Малцина знаят, че добавяйки 1 ч.л. белина в сапунения разтвор, в който миете стъклените съдове, ще ги накарате да заблестят от чистота. Изплакнете много добре и подсушете с микрофибър или мека кърпа.

Нещо, което хората обикновено забравят, е, че и кошчето за боклук у дома има нужда от почистване и дезинфекциране. Може да го направите лесно с белина. Първо, го изплакнете добре от частиците останал боклук. След това, според големината на коша, добавете 1/2 или 1 ч.ч. белина в около 3-3.5 л топла вода и няколко капки препарат за съдове. Оставете за няколко минути изплакнете. Не забравяйте да си сложите ръкавици. Може да се сдобиете и с четка за почистване, с която удобно да почистите стените на коша. Изплакнете добре и оставете да изсъхне.

Ако искате букетът цветя у дома да се запази свеж и ухаещ приятно по-дълго време, добавете 1/4 ч.л. белина към водата, която обаче трябва да е поне литър. Ако вазата ви е по-малко, намалете и препарата. Белината предпазва цветята от увяхване, водата - от потъмняване, а що се отнася до разни микроби и бактерии, те няма как да се появят във вазата.

Ако сте начинаещ градинар с желание да поддържа двора си в прекрасен вид, вероятно вече сте се сдобили с комплект градински инструменти, без които това не би било възможно. Ето един съвет от нас: почиствайте инструментите с белина, по този начин ще сте сигурни, че те са напълно чисти и дезинфекцирани. Това ще елиминира шанса от развитие на бактерии по растенията. Вземете подходящ съд, сипете литър вода и 1/2 ч.ч. белина. Сложете инструментите в разтвора, оставете за няколко минути. Изплакнете, подсушете върху мека кърпа. Последната стъпка е да ги намажете с минерално масло, което ще предотврати появата на ръжда. Градинските пособия ще бъдат като чисто нови!

В случай че неприятният мухъл се е появил върху плочките в банята, отървете се от него с помощта на воден разтвор с белина. Смесете равни количества белина и топла вода (белината може да е една идея по-малко). Третирайте местата с плесен, оставете за 5 минути, разтъркайте с четка и изплакнете. Фугите в банята може да получите със същия разтвор, но ще бъде по-удобно, ако използвате пулверизатор. Напръскайте фугите, оставете да престои за 15 минути и разтъркайте с четка за зъби. Изплакнете добре с топла вода.

Почистете хладилника от мухъл, петна, бактерии и неприятни миризми с разтвор от 4 ч.ч. вода и 4 с.л. белина. Нанесете го с мека кърпа върху засегнатите места в хладилника, оставете за 15 минути и изплакнете.

Няма нужда да купувате различни препарати за отпушване на канали, ако се сблъскате с този проблем. Белината ще ви помогне в тази ситуация. Направете разтвор от 2 с.л. белина и 1 ч.ч. гореща вода. Излейте директно в канала. Хубаво е да го направите вечерта и да оставите да престои цяла нощ. Сутринта пуснете чиста вода. Може да правите тази процедура веднъж в месеца, за да поддържате канализацията чиста и да намалите риска от запушване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван
Иван
03.12.2015 09:53
Нещо май се бъркате.. ММС включва Натриев ХИПОхлорид, който е по същество така наречената Белина. Натриев хлорид както сте го написали е обикновената сол..
3
0