Очни заболявания

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190386
Очни заболявания
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване-18%
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
6.56 лв.
Виж ››

Очните заболявания представляват неприятни състояния, засягащи чифтния орган, отговарящ за зрението. Тези болести могат да застрашат както двете очи, така и само едното. Уязвими са и децата, и възрастните хора. Понякога тези състояния могат да са безобидни и бързо лечими, но друг път да причиняват необратима загуба на зрение. Ето защо и при най-малкия проблем с очите трябва да се потърси мнението на специалист.

Симптоми при очни заболявания

Очните заболявания са най-различни и по тази причина се проявяват чрез палитра от симптоми. В най-общия случай голяма част от болестите подсказват за себе си чрез сигнали като замъглено зрение, влошено зрение, парене в очите, дразнене, щипене, сълзене, образуване на гурели, болки, образуване на кръвоизливи и др.

Причини за очни заболявания

Причините за очните заболявания също не са никак малко. Такова болезнено състояние може да се появи при недобра хигиена или при употреба на некачествена козметика. Имайте предвид, че продължителното стоене с грим (особено спането с грим) може да се отрази отрицателно не само на кожата на лицето ви, а дори и на очите.

Други фактори, които водят до умора и проблеми с очите, са продължителното гледане на телевизия и ежедневната работа с компютър. Разбира се, това са само малка част от причините за очни заболявания. Тъй като очите са изключително нежен орган, те могат да пострадат сериозно дори и при маловажна на пръв поглед травма.

Генетичната обремененост казва думата си и при очни заболявания. Науката е единодушна, че част от болестите, засягащи очите, се предават и по наследство.

Очни заболявания

Видове очни заболявания

Едно от често срещаните очни заболявания е конюнктивитът. Той може да бъде алергичен и вирусен. Алергичният конюнктивит обикновено се проявява като част от друга алергия, например сезонна алергия (алергичен ринит). При него са налице симптоми като сърбеж, сълзене на очите, парене, отделяне на воднист секрет от носа и др.

Вирусният конюнктивит пък е причинен от някаква вирусна инфекция. При това състояние имаме възпаление на конюнктивата, сълзене и др. Ако се предприемат мерки, състояние лесно се преборва, но ако се остави без контрол, не е изключено да причини зрителни проблеми.

Друго популярно очно заболяване е глаукомата. Тя е типичен пример за болест, увреждаща оптическия нерв. Главният признак на глаукомата е повишеното вътреочно налягане. При простата глаукома се забелязва постепенно нарушение в зрението, но тъй като промените настъпват бавно пациентът се приспособява към тях. Интересното тук е, че състоянието се развива различно в двете очи.

Болестта, която също не е за подценяване, е така наречената катаракта. Катарактата представлява замъгляване на прозрачната леща на окото. Когато започне да се проявява това заболяване, лещата сякаш бива покрита от скреж. Заедно с това пациентът започва да вижда двойно и да има непоносимост към ярка светлина. Цветовете пък могат изглеждат затъмнени.

Очни заболявания

Заболяването, известно като ечемик, също е много често срещано сред хората. То представлява остра инфекция на секреторните жлези на клепача на окото. Подобно явление може да се види при запушване на жлеза в клепача.

Когато жлезичката е запушена, мастният секрет, който тя образува, става причина за поява на малко зрънце, което може да е насочено навън или навътре към окото. Обикновено това образувание е зачервено и леко болезнено. Заедно с това са налице симптоми като локален оток на клепача, замъглено зрение, слузест секрет.

Други състояния, които много често засягат очите, са късогледството и далекогледството. При късогледството е нарушено виждането надалеч, тоест хората не виждат ясно предметите, намиращи се в далечината. Не е напълно ясна причината за късогледството, но се смята, че до известна степен оказват влияние фактори като фамилна обремененост, стойка по време на четене, продължителната работа с компютър, небалансирано хранене.

При далекогледството пък образът се образува зад ретината. Лицата, страдащи от далекогледство не могат да фокусират ясно предметите, намиращи се наблизо. Известно е така нареченото старческо късогледство, което се наблюдава при хората над 45-50 години. При него еластичността на лещата бива нарушена.

Диагностициране на очни заболявания

Тъй като очните заболявания могат сериозно да нарушат зрението, е добре при първа проява на някои от изброените симптоми да се потърси специалист. Очният лекар разпитва пациента за необичайните сигнали, които са налице.

Очни заболявания

След това той преглежда очите, използвайки специализирана апаратура, така че да се установи точното заболяване. Вътрешността на двете очи също се оглежда с уред, известен като офталмоскоп. При съмнения в диагнозата могат да се на назначат и други изследвания.

Лечение на очни заболявания

В зависимост от идентифицираното заболяване и индивидуалните нужди на болния бива стартиран курс на лечение. Лечението може да включва употребата на капки за очи или гелчета, а също и прием на витамини и други медикаменти, които да подсилят дейността на очите.

Специалистът би могъл също така да препоръча извършване на елементарни упражнения, които да подобрят зрението. Може да се наложи носенето на очила или лещи. При по-тежките случаи се налага оперативна намеса, като корекцията на очите може да бъде извършена с лазер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest