Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да се предпазим от салмонела

Как да се предпазим от салмонела

Съдържание:

Повръщане

Салмонелата е опасна инфекция, причинявана от вид бактерии със същото име. На науката са известни повече от 2000 вида салмонели, срещани по дивите и домашни животни и по птиците. Точно това е причината развитието на заболяването да става след хранително отравяне. Най-чест източник на салмонелата са пернатите и техните яйца.

За да се предпазим от салмонелата, трябва да спазваме няколко прости правила:

Първо трябва да разберем, но без да изпадаме в психотично състояние, че всяко месо и или яйце може да има в себе си бактерии на салмонелата. Също така повечето от хората в обкръжението ни могат да са носители на опасните бактерии, без да подозират, или да са болни от заболяването.

За да не ни достигнат неприятните поледици от развитието на тази болест, трябва да внимаваме за правилното съхранение на продуктите, приготвяне на храната и хранене.

Яйца

Колкото и страшно да звучат горните редове, самото присъствие на салмонели в храната и обикалящата ни среда невинаги е достатъчно условие за заразяване. Това става, едва когато поради невнимание или немарливост им се създадат условия за живот и размножаване.

Яйца

Когато купим яйца, трябва веднага да ги поставим в хладилника и да ги държим там до непосредствената им употреба. Преди да сготвим яйцата, трябва да ги измием. Ако даваме яйца на деца до 8 години, те трябва да са варени най-малко 15 минути. Когато правите сладкиши с яйца, не давайте на децата да ги опитват все още сурови, колкото и да са вкусни.

Салмонела

Препоръчително е и вие да избягвате това. В никакъв, ама в никакъв случай не подсилвайте детето си със сурово яйце. Също така давайте само пресни ястия с яйца на децата. Останалото може да се консумира и на другия ден, но от възрастните.

Месо

Когато приготвите ястие с месо, то трябва да е преминало предварително през добра термична обработка. Не предлагайте на децата печено месо ал англе! Високите летни температури са идеално условие за развитието на салмонелите. Затова не оставяйте никаква храна на стайна температура през лятото.

Мляко

Не хранете децата си по градинките с храна, взета от млечната кухня и престояла два и повече часа в чантата ви – време, напълно достатъчно за размножаване на салмонелите.

Най-важното обаче е хигиената. Научете детето си да мие ръцете си след излизане от тоалетната и преди хранене. Не забравяйте и вие да сторите същото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest