ezine.bg»Статии»Семейство»Мама и Бебе»Съвети при проблеми с бебешката кожа

Съвети при проблеми с бебешката кожа

Мама и бебе
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Бебешката кожа е изключително фина и нежна – тя има нужда от специално отношение. Почти при всяко бебе се появява някакво зачервяване или подсичане, като в повечето случи проблемът отминава бързо. Как да се грижим за бебешката кожа, за да нямаме проблеми? Ето и нашите съвети:

- Ръцете ви трябва да са чисти, когато сте решили да сменяте пелената на бебето;

- Когато почиствате бебешкото дупе, задължително го правете в посока отпред назад;

- Почистете грижливо и малките кожни гънки по телцето на мъничето;

- Когато трябва да подсушите мъничето, правете го внимателно, като целите да попивате влагата;

- Слагайте подходящ крем винаги след баня и при сменяне на пелените. След баня кремът се нанася на цялото телце на бебето, с леки масажни движения.

Независимо от всички съвети, които ще намерите и ще прочетете, кожата на бебето отново може да се възпали. Не се притеснявайте, а говорете с вашия педиатър, който трябва да ви препоръча адекватно решение на проблема.

Бебешка кожа

Най-често при бебетата се срещат следните кожни проблеми – т.нар. бебешко акне, суха и лющеща се кожа, подсичане, млечни корички. При поява на бебешко акне имайте предвид, че не се е случило нищо извънредно страшно – тези малки пъпчици често се появява при бебенцата и обикновено преминават за няколко седмици. Много специалисти обясняват, че най-добрият начин за третиране на пъпчиците е да ги оставите да си минат самостоятелно. В никакъв случай не ги стискайте.

Сухата бебешка кожа, която се лющи, е често срещан проблем през първите дни от появата бебето. Получава се в резултат от падането на мъртвата кожа заради смяната на средата – тоест смяната на околоплодните води с въздух. Седмица по-късно причината може да е недостатъчната хидратация, така че може да започнете да мажете с лосион за бебета.

Подсичането е много често срещан проблем, като най-лесно е да поддържате бебешкото дупе чисто и сухо. Ако въпреки грижите, които полагате, бебето продължава да се подсича – спрете използването на мокри кърпички при почистване по време на смята на памперс.

Млечни корички е състоянието, при което по кожата на бебешкия скалп се образуват корички с жълтеникав или кафеникав цвят. Това състояние често се среща през първите месеци от появата на бебенцето.

Млечните корички се изчистват за период около 6 до 12 месеца. Има различни съвети за този проблем – за мазане с бебешко олио по главичката на бебето, за използване на глицеринов крем и пр., но най-добре при тези случаи да се консултирате с педиатъра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest