Рак на ануса

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190299
Рак на ануса
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Ракът на ануса или така нареченият анален карцином представлява злокачествено новообразувание, засягащо тъканите на ануса. Анусът се явява външният отвор на ректума и се контролира от два мускула, извести като сфинктери.

Много често ракът на ануса се бърка с рака на дебелото черво, но двете болезнени състояния са напълно различни. В сравнение с останалите видове карциноми този се среща значително по-рядко, като по-уязвими към него за представителките на нежния пол.

Веднъж появило се, заболяването започва да се разпространява в тялото. Ракът напада и намиращата се в съседство тъкан. Болестта може да се разпространи и чрез лимфната система. След като ракът се озове в лимфната система, той достига и до други области в тялото. По същия начин той може да се разсее и чрез кръвта.

Видове рак на ануса

Познати са няколко вида рак на ануса, които завидят от месторазположението на тумора. Специалистите разграничават базалноклетъчни карциноми (намиращи се на границата с външната кожа), плоскоклетъчни карциноми (намиращи се в аналния канал) и базалоидни карциноми (намиращи се над вътрешната граница).

Симптоми за рак на ануса

При първоначалното развитие на рака на ануса не се забелязват почти никакви необичайни оплаквания. Това е причината в много от случаите заболяването да е откривано съвсем случайно. В по-напреднала фаза обаче все пак се наблюдават някои сигнали, подсказващи за протичане на болестотворни процеси в организма.

Запек

Сред тях са болки в областта по време не дефекация, напрежение, кръв в изпражненията, парене и сърбежи, секреция от ануса, промяна в дейността на червата, поява на подутина в областта.

Ако за забележите подобни сигнали, не бива прибързано да заключвате, че става въпрос за подобен карцином. Понякога те могат да подсказват за далеч по-леки състояния като наличие хемороиди например. Ето защо трябва да се извърши проктологичен преглед, преди да се предприемат по-нататъшни действие.

Причини за рак на ануса

Факторите, които до известна степен могат да станат причина за появата на рак на ануса, са разнообразни. Според специалистите към рисковите предпоставки за пораждане на заболяването са навършване на възрастта от 55 години, тютюнопушенето, безразборен анален секс, неправилна употреба на секс играчки, често разраняване на ануса, сексуални контакти с много партньори, отслабване на имунната система, венерически болести и др. Силно застрашени остават най-вече болните от СПИН.

Смята се също така, че един от факторите, повлияващи пораждането на тумор в областта, може да бъде и инфектирането с човешкия папилома вирус. Припомняме, че с този коварен вирус можете да се заразите при необезопасен сексуален акт. Човешкият папилома вирус е отговорен и за други ракови блести като рак на шийката на матката и рака на влагалището при жените.

Диагностициране на рак на ануса

В голяма част от случаите рак на ануса се идентифицирана съвсем случайно, при съмнение за хемороиди от страна на пациента или при рутинно ректално изследване.

Ако лекарят заподозре наличието на карцином обаче, се предприемат някои специализирани изследвания. Назначава се пълна кръвна картина и биопсия. Налага се вземането на тъканна проба, за да се провери за злокачественост.

Специалистите си служат още с ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография и др. Целта на изследванията е да се установи в какъв стадий е ракът и дали има засегнати други органи.

Лечение на рак на ануса

След като лекарите установят докъде е стигнало развитието на карцинома, се формира курс на лечение. Обичайните способи за лечение са химиотерапия и лъчетерапия. Ако туморите са много големи, може да се наложи и оперативна намеса. При повлияване на рака, имаме 5-годишна преживяемост при 60 процента от господата и 71 процента от дамите. Ако заболяването се диагностицира в ранен етап, шансът за преживяване е по-голям. Ако обаче карциномът е метастазирал и в по-далечната тъкан шансът се снижава значително.

Превенция на рака на ануса

Няма сигурен метод, който да гарантира предпазването от рак на ануса. Въпреки това се смята, че воденето на природосъобразен и лишен от стрес живот би спомогнало за доброто здравословно състояние на организма.

Ограничаването на безразборните сексуални контакти също е важен момент в превенцията срещу този вид рак. Преди време някои специалисти предложиха ваксината против човешкия папилома вирус като средство за профилактика на рак на ануса. Мненията за този вид ваксина обаче са твърде уклончиви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати