Нощно изпотяване

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k77
Нощно изпотяване
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Нощното изпотяване е симптом, който добре трябва да бъде преценен преди да се поставя диагноза. Нощното изпотяване често сигнализира за здравословен проблем, но може и да е резултат от неправилен навик при спане.

За нощно потене се говори, само когато отделянето на пот е прекалено обилно. Трябва да се има предвид, че ако температурата в стаята е прекалено висока или когато човек се завие с няколко одеяла, е нормално да се изпоти повече.

Причини за нощно изпотяване

Когато не се дължи на заболяване, нощното изпотяване е резултат от неправилен навик при спане или някакво обстоятелство в околната среда. Ако завивките и температурата в спалнята са нормални, то нощното изпотяване най-вероятно е признак на заболяване.

За да различат нощното изпотяване, дължащо се на медицински проблем, от обикновеното изпотяване, причинено от фактори на околната среда, лекарите търсят и придружаващи симптоми, които да диагностицират точното състояние.

- менопауза – горещите вълни през периода на менопауза са една от основните причини за нощното потене;

Изпотяване

- инфекция - бактериалните инфекции също са причина за нощното изпотяване. Сред тях за инфекции на сливиците, възпаление на костите, абцеси и СПИН;

- рак – обилното потене нощем може да бъде сигнал и за раково заболяване. Най-често срещаният вид рак, който се асоциира с нощното изпотяване, е лимфомата.

Хората, на които не им е поставена диагноза за рак, обикновено страдат и от други симптоми на заболяването, като например необяснима загуба на килограми и висока температура;

- прием на лекарства – приемът на определени лекарства също причинява нощно изпотяване. Доказано е, че повечето антидепресанти могат да предизвикат състоянието като страничен ефект;

Психотропните препарати също водят до нощно изпотяване;

- идиопатична хиперхидроза - при това заболяване обилното изпотяване нощем се е предало генетично;

- хипогликемия - високите нива на кръвната захар също са причина за нощното изпотяване;

- хормонални смущения – най-често ендокринни заболявания като феохромоцитом и хипертиреоидизъм;

- неврологични проблеми;

Диагностициране и допълнителни симптоми при нощно изпотяване

Тъй като състоянието може да е сигнал за различни нарушения на здравето, трябва да се обърнете към няколко специалисти, които установят какъв е проблема.

Нужно е да се обърнете към ендокринолог, тъй като потенето може да е признак на заболяване при жлезите с вътрешна секреция. Ако това е причината, допълнителните симптоми, които болният ще изпита, са сънливост, хронична умора и силен апетит.

Кардиолог трябва да назначи кардиограма и кръвни изследвания, които да установят дали пациентът има проблеми със сърцето. Освен потене, болните се оплакват от гадене и болки в сърдечната област.

Преглед трябва да направи и дерматолог, който да установи дали потните жлези не са възпалени. Нужно е преглед да се извърши още от гинеколог, нервопатолог и психолог.

Когато нощното изпотяване е придружено със сърцебиене и треперене, става въпрос за паническа атака. Когато оплакванията са липса на апетит, промени в кръвното налягане и болка в гърдите, най-вероятно става дума за ветегативно-съдова дистония.

Морска сол

Народна медицина при нощно изпотяване

Тъй като нощното изпотяване притеснява хората основно от хигиенична гледна точка, в народната медицина се предлагат няколко рецепти, които да успокоят състоянието.

Две чаени чаши морска сол трябва да се сварят с 1 литър вода до пълното им разтваряне. В тази отвара се потапят вълнени платове, с които болния трябва да увие тялото си преди да заспи.

Могат да се смесят по 50 грама стръкове от жълт кантарион и стръкове от червен, които да се полеят с 200 грама вряща вода. Отварата трябва да ври 5 минути на тих огън, след което се прецежда и от се пие преди всяко основно хранене.

Преди ядене може да се изпива и по 1 чаена чаша топла вода, в която е разтворена половин чаена лъжичка нишадър.

За да облекчите състоянието си през нощта и да намалите потенето, непременно се погрижете помещението за сън да бъде добре проветрено преди лягане.

Спалното бельо трябва да е от леки и естествени материи – памучни или сатенени. Добре е да вечеряте поне 4 часа преди да легнете и да избягвате пикантните храни и алкохола.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest