Налепи по гърлото

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k77
Налепи по гърлото
Пулсов оксиметър - син
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
Виж ››

Налепите по гърлото са често неразположение, особено през зимните месеци. Налепите по гърлото са знак за различни заболявания и могат да бъдат лекувани както с лекарства, така и с домашни процедури.

В зависимост от това дали възпалението на гърлото е леко, тежко или хронично, се предприемат различни мерки за лечението на налепите. При леко възпаление на гърлото не нужно да се пият лекарства.

Ако налепите са придружени с висока температура, затруднено дишане и подути лимфни възли, е необходимо да се изпишат медикаменти. Хронично появяващите се налепи са сигнал за сериозно заболяване, което не е излекувано напълно.

Причини за налепи по гърлото

Най-често налепите по гърлото се появяват в резултат на бактерии или вируси, които възпаляват гърлото и то сигнализира чрез тях. Фактори за поява на налепите могат да бъдат и ниската влажност в помещението, дишане на замърсен въздух или вредни изпарения.

Най-често обаче налепите са знак за здравословни неразположения:

- вирусно възпаление на гърлото – освен налепи, при това състояние болни има висока телесна температура и кашлица;

Бактерии

- мононуклеоза - вирус, който възпалява цялото гърло, като болният изпитва умора, слабост, болки, замаяност, а лимфните му възли видимо се подуват;

- бактериално възпаление на гърлото - тази инфекция често има сериозни усложнения и е необходимо навременното лечение с антибиотици;

- стрептококово възпаление на гърлото – налепите са предизвикани от стрептококова бактерия. При това състояние от гърлото се отделя секрет, лимфните възли се подуват, а болния вдига висока температура;

- ревматична треска - това е едно от най-редките възпаления в съвремието. Тази инфекция е придружена с висока температура и подуване на лимфните жлези;

- абцес на гърлото – това е рядко усложнение на стрептококовото възпаление. При него освен налепи по гърлото се появяват и трудности при преглъщане;

- скарлатина - това възпаление на гърлото се причинява от стрептококови бактерии и се лекува с антибиотици. За него са характерни червените обриви по гърдите, крайниците и интимните части;

- ангина – ангината бива няколко вида, но симптомите за всяка една от тях са общи – налепи, повишена температура, промяна на гласа, увеличени лимфни възли, отпадналост и болки в ушите;

Лечение на налепи в гърлото

След като се диагностицира точният причинител на налепите, се преминава към активно лечение в зависимост от заболяването. Антибиотиците са най-прилаганото средство при установени стрептококови възпаления на гърлото.

При този тип инфекции, както и при ангината, е важно да е пият агресивни лекарства, тъй като усложненията от този вид заболявания могат да предизвикат проблеми със сърцето и ставите.

При установена бактериална или вирусна инфекция е нужно да се подсили имунната защита на организма. Подходящи за прием са бонбоните и други хомеопатични средства за успокоение на гърлото.

Възпалено гърло

Народна медицина при налепи по гърлото

Медът е най-препоръчваното средство от народната медицина при налепи по гърлото. Когато възпалението на гърлото не е сериозно и не изисква прием на антибиотици, може да премахнете налепите с хапване на няколко лъжици мед всеки ден.

Подходящо хомеопатично лекарство е и чаят от лимон и мед. Може също да си приготвите солена вода от 300 грама топла вода и четвърт чаена лъжица сол, с която да си направите гаргара.

Содата също е едно от най-прилаганите средства срещу налепи по гърлото, но мненията за това лечение са спорни, тъй като лигавицата на гърлото може да се раздразни от продукта.

Съществува и опасността кристалчетата от содата да попаднат в кръвта или някой лимфен възел, предизвиквайки сепсис.

Терапията с хлебна сода обаче е препоръчвана от някои, тъй като променя киселинността и в резултат на това патогенните микроорганизми загиват.

Превенция за налепи по гърлото

Организмът със силна имунна система успява да се справи с налепите. Затова е нужда да поемаме необходимите количества витамини, минерали и вода.

Нужно е също да спазваме лична хигиена като мием редовно ръцете си. Ограничаването на цигарения дим и други дразнители на гърлото, като отровни изпарения, също са от полза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest